AcasăNewsSoferii care lucreaza pentru Ikea traiesc in TIR-uri luni de zile!

Soferii care lucreaza pentru Ikea traiesc in TIR-uri luni de zile!

O investigatie BBC arata cum soferii est-europeni care transporta marfuri in zona occidentala a continentului, pentru Ikea si alte companii de retail, sunt nevoiti sa traiasca in cabinele camioanelor mai multe luni, in conditii de mizerie. Totul, pentru trei lire sterline pe ora, adica sub 500 de euro lunar, in conditiile in care salariul unui sofer depaseste 2000 de euro.

BBC sustine ca a vazut contractele soferilor care lucreaza pentru unii din cei mai mari contractori ai Ikea si care sunt platiti cu salarii mici din Europa de Est, chiar daca lucreaza multe luni in Europa Occidentala. Soferii din Republica Moldova sustin ca primesc in medie un salariu de 150 de euro pe luna.

Emilian, un sofer din Romania, angajat de o subsidiara din Slovacia a companiei norvegiene de transport rutier Bing, castiga un salariu mediu lunar de 477 euro (420 de lire sterline), in timp ce un sofer danez de TIR castiga in medie 2.200 de euro pe luna. Barbatul a recunoscut ca traieste in camion pentru perioade de timp de pana la patru luni, dormind  intr-un sac de dormit,  in spatele vehiculului,  unde si mananca , folosind un aragaz portabil.  „Te simti ca un prizonier. Ca o pasare in cusca”, a declarat soferul. Emilian nu poate sa doarma in alta parte pentru ca primeste 45 de euro (40 de lire sterline) pe zi, bani cu care nu poate sa acopere mesele si costul hotelului. Reprezentantii Ikea au reactionat, anuntand ca analizeaza foarte serios aceste informatii si ca “se declara intristati” de marturiile conducatorilor auto.

author avatar
Bogdan Borcea
477 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger