AcasăNewsSocialistii europeni latra la vant

Socialistii europeni latra la vant

Capii Europei se tem ca, dupa alegeri, devin istorie

Daca in Romania ploua, Partidul Socialistilor Europeni isi face datoria. Latra. Cand cade frunza din pom, hamaie lung, tragand alarma. Latra si cand da firul ierbii, dar si cand nu trece nimeni pe strada. Latra la luna, la vant, la orice miscare ce i se pare ciudata. Urla a pustiu cand nu pricepe, dar cel mai cu talent latra cand i se arata cu degetul partidul lui Liviu Dragnea, chiar daca nu are motive sa o faca. Atunci, devine frate latrau cu Partidul Popularilor Europeni, caci asta-i Europa valorilor, a mucenicilor inchipuiti si a  curvelor inramate in icoane de sfinti.

Capii Europei se tem ca dupa alegeri devin istorie

Pentru nemultumirile socialistilor nu trebuie vreo motivatie anume cand e vorba de PSD. Pur si simplu. Este aceeasi justificare searbada, ca de fiecare data, cu statul de drept care trebuia sa faca nu stiu ce si n-a facut.

De-a gaia-matu cu statul de drept

Nitam-nisam, Serghei Stanisev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, a anuntat ca au fost inghetate relatiile cu Partidul Social Democrat din Romania. Exista vreun motiv palpabil? Nu. Cel putin eu nu am gasit niciunul, dar nu conteaza. Asa a hotarat Stanisev impreuna cu partidul lui, ca pana in momentul in care social-democratii romani nu-si vor reafirma atasamentul fata de valorile statului de drept si nu vor respecta recomandarile Comisiei Europene, relatiile sunt cu gheata la mal. Poate chiar pe cale de a deveni pod de gheata, daca nu ne bagam mintile in cap. Este aceeasi nebunie cu statul de drept cu care ne scot ochii si popularii, dar niciunul dintre ei nu vine sa spuna clar ce anume s-a intamplat, ce anume am facut sau nu am facut. Toti o tin de-a gaia-matu cu statul de drept la modul general, de parca ar fi icoana vreunui sfant scoasa la plimbare pe ulite si la care, in loc sa ne rugam pentru ploaie, ii dam cu huo.

Jocuri pe aceeasi mana

Culmea este ca Romania chiar nu are o problema cu statul de drept, dar trebuie sa i se scoata ochii pentru ca prea este rebela si nu se supune dresajului european. Nu vrea sa stea cu botul pe labe si pace! Degeaba aplicam suprematia legii ca valoare europeana, Europei nu-i place cum o facem. Noi vrem ca procurorii si judecatorii – si este doar un exemplu – sa poata raspunde in fata legii pentru deciziile luate si, la nevoie, sa plateasca. Ori suntem toti egali in fata legii, ori unii mai egali decat ceilalti? Stimulata de cozile de topor din tara, Europa nici nu vrea sa auda de ideile noastre. Orice tentativa de a reglementa legile justitiei, de a le pune in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, este interpretata ca fiind un atac la adresa independenta justitiei. Iar aici, Iohannis si camarila din opozitie sunt pe primul loc la declansarea unor scandaluri interminabile. Ca insusi presedintele este impotriva propriei tari, denigrand-o si punand bete in roate partidului majoritar si guvernului, la Bruxelles nu se mai vede. Si cum sa se vada din moment ce jocurile sunt pe aceeasi mana?

Demagogie in forma pura

Partidul lui Liviu Dragnea nu este vazut cu ochi buni in Europa lui Merkel, Tusk si Juncker.

Serghei Stanisev e foarte categoric Isi apara functia sau ce

Nici nu ar avea cum, din moment ce Iohannis i-a declarat razboi pe fata inca din prima zi de mandat. Oricat ai suci lucrurile, nu poti decat sa ajungi la concluzia ca asta a fost si scopul mandatului, sa scoata social-democratii romani din ecuatia asta care incurca planurile europene. In conditiile astea, sa vii sa vorbesti despre democratie, despre suprematia legii si alte valori europene este doar ipocrizie in forma pura.

Profitam de ocazie?

Atitudinea razboinica a lui Stanisev ar putea avea o explicatie, totusi. Peste aproape o luna si jumatate au loc alegeri europarlamentare. Configuratia Parlamentului European promite a fi cu totul alta. Mai marii partidelor si grupurilor vad si ei ca Uniunea Europeana o cam ia la vale si exista riscul imens ca lumea sa le spuna in fata ca s-a saturat de mascarada asta, in care democratia se dicteaza de la centru. Este adevarat ca atunci cand am votat ca vrem in Uniune am cedat o parte din suveranitate, dar este exagerat sa pui conditii din ce in ce mai draconice si sa recurgi la un santaj ordinar.

Liviu Dragnea are sansa de a intoarce foaia

Poate fi interpretat altfel scurtul dialog dintre Dragnea si Timmermans, cand acesta i-a pus in vedere ca, odata intrat in Partidul Socialistilor Europeni, trebuie sa respecte regulile gastii? Pana la urma, de ce le-am respecta? Uniunea paraie pe la incheieturi si e pe cale sa-si arate putreziciunea in toata splendoarea ei. Degeaba latra socialistii europeni la PSD, amenintand ca va fi dat afara din marea familie politica – ce sintagma lipsita de sens, ca sa nu zic idioata! – mie mi se pare a fi mai degraba o forma de disperare ca sunt pe cale sa li se subtieze randurile. Stanisev si Timmermans stiu si ei ca PSD are in fata ochilor sansa de a bate palma cu grupul suveranistilor, unde ei nu mai au niciun cuvant de spus. De ce n-am profita de ocazie?

author avatar
Valentin Boeru
1.930 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger