AcasăNewsSistemul de despagubire in caz de accident rutier va fi schimbat

Sistemul de despagubire in caz de accident rutier va fi schimbat

(foto: victoria-asigurari.md)

Sistemul prin care sunt despagubiti soferii auto va fi schimbat, astfel incat pagubitii sa primeasca banii direct de la asiguratorul lor, nu de la cel al soferului vinovat.

(foto: victoria-asigurari.md)

Modul prin care soferii implicati in accidente auto vor fi despagubiti ar putea fi schimbat, oficialii Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA) anuntand ca pregatesc un alt sistem, prin care pagubitul va primi banii de la propriul asigurator, nu de la cel al soferului vinovat.

„Avem un autovehicul A, cu asiguratorul A, si un autovehicul B, cu asiguratorul B. In urma coliziunii intre cei doi, conducatorul vehiculului A este vinovat. Pagubitul B se poate adresa propriului asigurator de la care a contractat polita RCA, iar acesta efectueaza plata catre respectiva persoana”, a explicat Cornel Coca-Constantinescu, vicepresedintele CSA, potrivit Agerpres, preluat de tvrinfo.ro.

Potrivit oficialului, in cazul unui accident, pagubitul va primi banii de la asiguratorul sau, urmand ca acesta din urma isi rezolve problemele ulterior, direct cu asiguratorul celui vinovat de accident.

„Ea se va efectua asa cum vom preciza in propriile regulamente de functionare, pentru ca va aparea acea notiune a casei de compensare, se va produce aceasta compensare in timp real intre asiguratori, avand ca baza de calcul dauna medie”, a adaugat vicepresedintele CSA.

Ca urmare a noului sistem timpul in care un pagubitul va astepta banii de la asigurator se va modifica, urmand ca platile sa aiba loc in termen de 60 de zile, in conditiile in care in momentul actual aceasta au loc in 90 de zile.

„Eu cred ca am putea sa le coboram la 60 de zile prin noul sistem, avand in vedere ca nu se mai scurtcircuiteaza aceasta relatie dintre un asigurat, care are calitatea de pagubit, in relatiile pe care ar trebui sa le aiba direct cu o societate de asigurari pe care nu o cunoaste si al carei client nu este. Pe cand, in situatia pe care care noi o propunem, el va interactiona direct cu asiguratorul de la care a cumparat polita de asigurare respectiva”, a mai spus reprezentantul CSA.

Noul sistem de rezolvare a platilor in caz de accident, preluat din Italia, ar putea intra in vigoare la sfarsitul anului 2012, cel tarziu inceputul anului viitor.

„Noi am facut o evaluare a tuturor modelelor care functioneaza in Europa si cred ca cel mai apropiat de noi este modelul din Italia, pe care incercam sa-l implementam si in Romania”, a mai spus Cornel Coca-Constantinescu.

author avatar
Ionut Zgimbau
433 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger