AcasăNewsSinuciderile lui Kate Spade si Anthony Bourdain incing liniile de urgenta

Sinuciderile lui Kate Spade si Anthony Bourdain incing liniile de urgenta

In 2016, in SUA, suicidul era a doua cauza a mortalitatii, cu o rata de 13,42 pentru 100.000 de locuitori

In 5 iunie, creatoarea americana de moda Kate Spade s-a sinucis. Dupa trei zile, alta sinucidere soca America: Anthony Bourdain. Moartea celor doua personalitati a declansat un dispozitiv neoficial de preventie: media a difuzat in masa numere de telefon de asistenta de urgenta.

In 2016 in SUA suicidul era a doua cauza a mortalitatii cu o rata de 1342 pentru 100000 de locuitori

Ceea ce a urmat i-a socat pe specialisti. 65% de apeluri in plus au fost inregistrate intr-o saptamana, potrivit centrului national american de prevenire a sinuciderilor, NSPL. SMS-rile trimise catre aceasta institutie au crescut cu 116%. O abundenta similara de apeluri a fost constatata dupa sinuciderile actorului Robin Williams in 2014 si a vocalistului trupei Linkin Park, Chester Bennington, in 2017. John Drapper, directorul NSLP, vede doi factori in aceasta crestere. Intai, promovarea numerelor de asistenta de urgenta in media creste sansele ca oamenii sa apeleze. Doi, sinuciderea unei celebritati poate fi un declansator de ganduri suicidare in randul persoanelor deja vulnerabile. In conditiile in care rata sinuciderilor a crescut cu 25% in Statele Unite, dupa 1999, apelurile telefonice cresc si ele in fiecare an. Anul trecut, centrele care preiau apeluri de la persoane ce solicita asistenta au primit aproximativ doua milioane. Specialistii se intreaba daca din ce in ce mai multe persoane sunt gata sa ceara ajutor cand suicidul devine un subiect mediatic, ce se intmpla cand el iese din radarul media?

Singuratatea te ucide

”Prevenirea sinuciderii este mai mult decat a impiedica pe cineva sa-si ia viata”, explica dr. Christine Moutier, psihiatru la Fundatia americana pentru prevenirea sinuciderii. Ea estimeaza ca prevenirea suicidului ar trebui organizata precum cea contra maladiilor cardiace, adica mai difuzata si nu doar intr-un moment critic. Moutier a facut o paralela cu prevenirea SIDA. Din 2003 in 2013 numarul deceselor legate de SIDA a scazut cu 49% in SUA, in mare parte datorita cresterii bugetelor acordate preventiei. Bugetul pentru cercetarea si prevenirea sinuciderii este aproape de 80 de ori mai mic decat cel consacrat SIDA, in timp ce numarul de decese cauzate de aceasta maladie este de sase ori mai mic. In 2016, in SUA, suicidul era a doua cauza a mortalitatii,  cu o rata de 13,42 pentru 100.000 de locuitori. In Europa, tara unde se inregistreaza una din cele mai ridicate rate a sinuciuderii este Franta, cu 13,42 sinucideri la 100.000 de locuitori in 2016. Se evalueaza la 10.000 numarul persoanelor care se sinucid in fiecare an in aceasta tara, de trei ori mai multe decese decat cele provocate de accidentele rutiere. Sinuciderea este, pe de alta parte, a doua cauza a mortalitatii a persoanelor cu virste intre 15 si 24 de ani. Primul factor al sinuciderii ramane, peste tot in lume, singuratatea.

 

author avatar
Tudor Borcea
333 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger