Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Sindromul burnout umple spitalele din Romania

Sindromul burnout umple spitalele din Romania

Autor:

Este cauzat de epuizarea fizica si mintala, aduce probleme cu memoria, depresie si boli cardiovasculare, iar tot mai multi romani ajung in colaps la camera de garda cu atacuri de panica dupa ce si-au terminat toate resursele de a face fata stresului si muncii in exces. Sindromul burnout poate duce si la tentative de suicid.

 

burnout Sindromul burnout umple spitalele din Romania

Tot mai multi romani ajung in colaps la camera de garda, dupa ce au cedat din cauza stresului

„Stresul in sine nu te distruge, stresul e parte din viata, stresul prelungit te deformeaza. E ca si cum ai fi o minge de cauciuc si te preseaza stresul si revii inapoi la normal, daca ai o perioada sa-ti permita sa respiri si sa revii inapoi la normal. Daca nu ai acea perioada, stresul prelungit te deformeaza”, spune psihologul Dragos Iliescu. Dupa o statistica recenta, romanii ar fi cei mai harnici europeni, cu in medie, cu 2.080 de ore de munca pe an, cu 434 de ore mai mult decat un francez, in aceeasi perioada. Numai ca in Vestul Europei angajatorii isi platesc salariatii pentru conditii de stres, in timp ce in Romania doar unul din trei angajatori ofera recompense pentru orele de peste program. “Oricat de multi bani primesc in plus, tot in burnout s-au dus”, mai adauga psihologul Iliescu, oamenii care din cauza saraciei nu pot trai fara orele suplimentare, „inevitabil se vor imbolnavi”. Tarile nordice sau Marea Britanie au invatat din cazul Japoniei, unde angajatii mor din cauza excesului de munca, fenomen numit karoshi, si obliga marile companii sa elaboreze programe pentru sprijin psihologic al salariatilor, mai ales ca sindromul burnout duce la pierderi de milioane de euro si pune presiune pe asigurarile de sanatate.


3 comentarii to Sindromul burnout umple spitalele din Romania

  1. incredibilul

    Așa și statistica sau studiul pentru câţi români sunt afectați unde e? Eu sincer nu prea văd nimic concret în această știre. Persoanele care nu știu când să se oprească și nu-și știu drepturile pățesc cel mai des asta, recomandarea mea în acel caz ar fi sa vezi un psiholog pentru ca asta denotă faptul ca nu știi să te protejezi și ajungi sa fii exploatat.

  2. Dan

    In mediul privat abuzurile angajatorilor sunt regula, nu exceptia! Forțarea angajaților sa presteze ore suplimentare neplătite este întâlnită la 99% dintre angajatorii privați! Pretextul este că nu și-ar fi făcut norma, care este stabilită de angajatori astfel încât să nu poată fi realizată în 8 ore de munca! De ce nu-și face datoria Ministerul Muncii? Trebuie sancționată aspru aceasta practică abuzivă, care costa statul sume enorme datorita cheltuielilor de sănătate pentru tratarea victimelor acestui abuz nesimțit!

  3. Dan

    Iliescu asta bate câmpii, se contrazice singur! Întâi zice că este nevoie de repaus, apoi trage spuza pe tarta lui, zice că sunt utile tratamentele psihologice! Aici e vb de o pb de dreptul muncii, oamenii au nevoie de refacere, tratamentul psihologic in acest caz este că aspirina pentru cancer!


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!