AcasăNewsSIMULARE de CUTREMUR. Exercitiu de amploare in Capitala si Iasi, in eventualitatea...

SIMULARE de CUTREMUR. Exercitiu de amploare in Capitala si Iasi, in eventualitatea producerii unui seism de peste 7 grade

S-a spus – si nu doar o data, dupa tragedia din „Colectiv”, ca e nevoie de mai multa coordonare intre autoritatile statului cu responsabilitati in interventii in situatii de urgenta, fie ca este vorba de incendii de proportii, de alte calamitati cu victime multiple, fie de cutremure de intensitate mare.

Iar tocmai ipoteza – a posibilitatii producerii unei miscari telurice de proportii– este avuta in vedere in aceasta a doua zi a saptamanii, cand se testeaza capacitatea si viteza de interventie a salvatorilor, in situatia inregistrarii unui seism puternic.

UPDATE: Salvatorii din Dambovita, Arges si Dambovita au venit in Capitala, pentru a sta la dispozitia colegilor din Bucuresti, in timp ce catre Iasi s-au indreptat echipaje din judetele Botosani si Bihor, scenariul luat in calcul in cazul acestui exercitiu fiind acela ca ar fi vorba despre un numar mare de victime, dar si de sinistrati.

UPDATE: Este vorba despre un exercitiu amplu, care a scos pe strazi autospeciale de la Ambulanta, SMURD, Politie si Pompieri. Acesta este motivul pentru care se prea poate sa fi auzit, in cursul zilei, sirenele masinilor de interventie in diferite zone ale Capitalei si pentru care ati vazut instalate corturi de prim-ajutor, in Bucuresti, la Romexpo.

Centrul National de Urgenta, la care s-au centralizat datele de la aceasta operatiune, a fost instalat la Ciolpani. Nu doar in Bucuresti si Iasi s-au desfasurat simulari in cadrul acestei operatiuni de amploare. Au fost simulate interventii de salvare de la inaltime, de cautare a unor persoane presupus a fi fost capitive sub daramaturi, dar si eventuale incendii declansate de prabusirea unor constructii. In plus, se doreste sa se afle, in timp real, adica in conditii obisnuite de circulatie, in cat timp ar putea sa ajunga forte suplimentare de ajutor, catre Bucuresti, in cazul unui astfel de dezastru natural.

Au venit de acasa special pentru acest exercitiu un numar mare de angajati de la ambulanta, dar si de la pompieri si nu numai.

––––

Incepand cu dimineata zilei de marti, mai exact de la ora 8 si 4 minute, autoritatile au declansat un exercitiu de amploare, menit sa vada cum anume se descurca responsabilii in astfel de interventii, in cazul unui cutremur major, de peste 7 grade pe Richter, care se presupune sa fi afectat Bucurestiul si Iasiul.

Concret, din cate anu anuntat atat Ministrul de Interne, cat si secretarul de stat in MAI aflat in fruntea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, alarmarea are in vedere desfasurarea unui exercitiu de verificare a puterii de reactie si, respectiv, interventie a structurilor cu atributii in astfel de situatii.

Operatiunea, denumita generic „Exercitiu- Seism 21016”, porneste de la presupunerea ca in aceasta dimineata, in zona Vrancea, cunoscuta pentru activitatea seismica intensa, s-ar fi produs un cutremur foarte puternic, care ar fi afectat atat Capitala, cat si unul dintre cele mai mari orase din tara, Iasiul.

Actiunea presupune alertarea tuturor structurilor apartinand Inspectoratului pentru Situatii de urgenta de la nivel national si declansarea Planului Rosu de interventie, din cate anunta reprezentantii MAI. Acest plan implica mobilizarea intregului personal al acestor structuri, iar efectivele din judetele care nu au fost afectate de presupusul seism sa ajunga in cele doua orase.

Pe langa reprezentantii ISU, vor interveni si efective ale politiei, jandarmeriei, dar si din cadrul Inspectoratului General de Aviatie, din cadrul Ministerului de Interne.

sursa foto: Facebook/ Departamentul pentru Situatii de Urgenta

author avatar
Cristina Stefan
562 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger