AcasăNewsSimulam cutremure, dar putem muri pe strada!

Simulam cutremure, dar putem muri pe strada!

Unei femei i se face rau si se prabuseste pe-o ulita dintr-un sat de langa Iasi. Se cheama salvarea, care ajunge dupa patru ore de la primul apel la 112.

De ce echipajul a intarziat? S-a intamplat prin judet vreun cataclism, incendiu, inundatie, razboi civil, ce sa fie? Ei bine, ambulanta a ajuns atat de tarziu pentru ca a fost folosita in exercitiul de simulare in caz de cutremur “Seism 2016”!

Cam asa suna explicatiile naucitoare ale reprezentantilor Serviciului Judetean de Ambulanta din Iasi: “Jumatate din efectivele noastre au fost deplasate catre locurile unde a avut loc exercitiul. Acesta a dus la perturbari in desfasurarea normala a activitatii noastre.”

S-a intamplat in satul Pietraria, la cativa kilometri de Iasi. Cu femeia intinsa pe drum, oamenii au sunat, pe la ora 13.00, numarul de urgenta, dispeceratul le-a spus sa aiba rabdare(ce optimism), ca nu sunt masini, se mai face alt apel, iar echipajul medical ajunge, cu chiu, cu vai, pe la ora 17.00. Noroc ca nu a fost un caz grav, ca, fereasca Dumnezeu, mai repede venea popa.

Cum ar veni, scoatem salvarile din garaj, iar oamenii care au nevoie, non stop de ele, asteapta, cuminti, pana se termina exercitiul de simulare si nu mai au loc “perturbari”! Sau pana vine IML-ul, nu? O oglinda mai clara a sinistrului sistem de sanatate din Romania nu se putea inventa. Dupa cum declara secretarul de stat MAI, Raed Arafat, victimele teoretice luate in calcul in exercitiul “Seism 2016” pentru orasul Iasi, ar fi fost 875 de morti, 2200 de raniti si 750 de sinistrati. Daca, real, un singur pacient asteapta, (practic, dle secretar de stat!) 4 ore sa vina salvarea, vor aparea, ca ciupercile dupa ploaie, cimitire noi prin Romania.

author avatar
Bogdan Borcea
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger