AcasăNewsSilicoane interzise. Provoaca o forma rara de cancer!

Silicoane interzise. Provoaca o forma rara de cancer!

Franta va interzice mai multe modele de implanturi mamare suspectate ca ar favoriza o forma rara de cancer, conform unei corespondente a Agentiei Nationale pentru Siguranta Medicamentelor (ANSM). Masura adoptata in Franta va putea fi extinsa la nivel mondial.

Presa internationala arata ca protezele in cauza au o suprafata exterioara fabricata din silicon „macrotexturat”, adica rugos, sau din poliuretan. Retragerea acestora a fost decisa „avand in vedere pericolul rar, insa grav, pe care implantarea lor este susceptibila sa il constituie”, potrivit acestei corespondente. Printre protezele interzise figureaza mai multe modele ale producatorului american Allergan, de tipul Biocell. Aceasta textura este considerata principala cauza a aparitiei limfomului anaplazic cu celule mari (LACM) la unele femei.
Incepand din anul 2011, in Franta au fost inregistrate 56 de cazuri de aceasta forma rara de cancer la femeile purtatoare de implanturi mamare, marea majoritate texturate. Trei dintre femei au decedat. Aceasta boala ramane una rara, 500.000 de femei purtand implanturi in Franta. Alte modele vizate de interdictie sunt produse de marcile Arion, Sebbin, Nagor, Eurosilicon si Polytech. Implanturile mamare din silicon sunt clasificate in functie de aspectul peliculei ce le inconjoara – netede sau texturate (macrotexturate sau microtexturate in functie de gradul de rugozitate).

author avatar
Andrei Coman
1.286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger