Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Siguranta energetica a UE se joaca la Bucuresti!

Siguranta energetica a UE se joaca la Bucuresti!

Autor:

Iata ca, dupa cum dezvaluiam in urma cu cateva luni, siguranta energetica a lumii nu doar ca a ajuns sa se joace la Bucuresti, dar prin „minunile” facute de Transgaz, tara noastra a ajuns un adevarat lider regional. Performanta cu atat mai notabila cu cat continuarea in ritm fortat a constructiei gazoductului BRUA, cat si a participarii TRANSGAZ la privatizarea operatorilor de transport gaze din alte tari precum Republica Moldova sau Grecia are loc sub puternica presiune a GAZPROM.  Gigantul rusesc vazand astfel cum i se spulbera „exclusivitatea” energetica prin care, nu de putine ori, a strans surubul politic inclusiv la marile cancelarii occidentale.

 

transgazz 720x433 Siguranta energetica a UE se joaca la Bucuresti!

Transgaz, jucator regional pe piata gazelor

Cert este insa ca tocmai ce s-a facut un nou pas vital pentru consolidarea proiectului BRUA, dupa ce ceremonia prin care directorul general Transgaz, Ion Sterian si conducerea BERD au semnat la Londra acordul unui imprumut de 278 milioane lei a fost catalogata inclusiv de catre vicepremierul Viorel Stefan drept cel mai puternic semnal din ultima vreme dat investitorilor strategici straini cu privire la oportunitatile de afaceri pe care le ofera Romania.

Transgaz, parteneriat cu BERD

De asemenea, Guvernul Romaniei a salutat relatia de parteneriat dintre BERD si Transgaz,  acordul in valoare de 60 milioane de euro  recent semnat cu BERD urmand sa asigure o noua sursa de finantare a gazoductului BRUA pe teritoriul Romaniei, care se alatura investitiei Transgaz de 149 milioane de euro, grantului Uniunii Europene  de 179 milioane de euro, imprumutului de la Banca Europeana de Investitii in valoare de 50 milioane de euro precum si altor finantatori. Astfel ca, desi costul total al proiectului este de 478 milioane de euro, ceea ce transforma BRUA in cel mai important proiect strategic derulat in ultimii ani in tara noastra, exista de acum garantia financiara ca faza 1 a gazoductului pe teritoriul Romaniei va fi finalizata la termen.

Le-a luat fata rusilor

Insa acordul cu BERD are o insemnatate si mai importanta in actualul context regional reliefat in ultimele zile de nenumarati analisti economici si in presa internationala cu privire la expanisunea „miraculoasa” a companiei romanesti Transgaz. Companie care este gata sa le ia fasa rusilor inclusiv prin alte proiecte ambitioase aflate in plina desfasurare.

brua 720x406 Siguranta energetica a UE se joaca la Bucuresti!

Exista garantia financiara ca gazoductul BRUA va fi finalizat la termen

Cum ar fi preluarea pachetului majoritar de actiuni a DESFA, operatorul de gaze national din Grecia alaturi de importantul jucator spaniol pe piata gazelor Regasificadora del Noroeste si de catre chiar BERD, banca devenind astfel unul dintre partenerii strategici  ai unui Transgaz devenit un redutabil jucator regional pe piata europeana a gazelor, una de care depinde in buna masura insasi siguranta energetica a intregii Uniuni Europene. Si astfel, odata cu mergerea inainte a proiectului BRUA, Transgaz poate avansa si cu celelate proiecte transfrontaliere din Republica Moldova sau Serbia, ceea ce ar reprezenta cel mai mare pariu castigat de economia romaneasca in ultimii ani pe plan international.


1 Comentariu la Siguranta energetica a UE se joaca la Bucuresti!

  1. cobe

    Vai ce fericire va fi pe noi,adica mult deasupra noastra,incat metru cub(in prezent masluit prin transformarea lui in kw) va atinge noi culmi ale pretului,totul pentru profitul fabulos,ce va urma,al stapanilor coloniei romanica.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!