AcasăNewsSi bulgarii ne cearta: Romania intarzie schimbul de gaze Giurgiu-Ruse

Si bulgarii ne cearta: Romania intarzie schimbul de gaze Giurgiu-Ruse

Teava de gaze are probleme pe partea romaneasca a Dunarii!

Interconectorul dintre Bulgaria si Romania va fi amanat pana in 2019 din cauza lipsei unei statii de compresoare pe partea romaneasca a Dunarii, a spus ministrul Energiei din tara vecina, Temenushka Petkova, mentionand, totusi, ca autoritatile romane au asigurat Comisia Europeana si Sofia ca vor accelera lucrarile.

Teava de gaze are probleme pe partea romaneasca a Dunarii!

Prima conducta de gaze Giurgiu-Ruse a fost pusa in functiune luna trecuta, cu prezenta premierului bulgar si ministrului roman al Energiei, Victor Grigorescu. Termenul de finalizare a lucrarii(estimat, initial, in 2013)a fost mult depasit din cauza nenumaratelor probleme tehnice survenite la cei 4,14 kilometri de traversare subacvatica a fluviului.

In final, gazoductul va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi, anual, dinspre Bulgaria spre Romania, si doar de 500  milioane mc pe an, in sens invers. Se estimeaza ca valoarea proiectului este de 24 de milioane de euro, din care 8,9 milioane sunt asigurate de Comisia Europeana. Romania, prin compania Transgaz, a participat cu 10 milioane de euro, iar partea companiei Bulgartransgaz s-a ridicat la 14 milioane de euro.

Iarasi stam la mana rusilor: importurile de gaze au crescut cu 465,8%, dar productia a scazut cu 11% !

Gazprom deschide robinetele! Romgaz nu mai are cui sa vanda!

In primele 9 luni ale anului, Romania a importat o cantitate de 381.900 tone echivalent petrol(tep), cu 465,8%(314.400 tep) mai mult fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In schimb productia interna de gaze naturale a scazut cu 11%, cu 859.700 tone mai putin. Si la finalul acestui an importurile de gaze rusesti sunt mai ieftine decat productia interna: Gazprom isi permite sa vanda 1000 mc de gaz cu circa 60 lei(aproximativ 160 dolari), in timp ce Romgaz nu si poate permite sa vanda sub 72 lei – nivelul la care este impozitat de stat, fiind nevoita sa-si reduca productia. Problema Romgaz(care nu poate sa vanda la pretul de piata, si, prin urmare, nu mai are cui)dateaza din 2013(perioada in care importurile erau mult mai scumpe), cand guvernul a emis o suprataxa de 60% pe veniturile suplimentare obtinute de companie.

author avatar
Bogdan Borcea
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger