AcasăNewsSi-a pregatit atentatele sub acoperirea jocurilor pe calculator

Si-a pregatit atentatele sub acoperirea jocurilor pe calculator

Bervik inarmat cu o pusca de asalt. Imaginea apare in filmul de pe Youtube

Un manifest si un clip postate pe internet de catre Anders Behring Breivik demonstreaza ca norvegianul si-a pregatit cu minutie si indelung atacurile criminale de vineri de la Oslo.

Bervik inarmat cu o pusca de asalt. Imaginea apare in filmul de pe Youtube

„Clientul meu recunoaste faptele. El spune ca este crud , dar ca trebuia sa-si duca actiunile pana la capat.” Norvegianul Anders Behring Breivik, care a fost arestat, recunoaste astfel, prin vocea avocatului sau, ca este autorul atentatului din centrul capitalei Oslo si al masacrului din Insula Utoeya, unde se tinea o adunare festiva a 700 de simpatizanti ai partidului laburist. In total, cel putin 92 de persoane si-au pierdut viata vineri, in cele mai grave acte de violenta din Norvegia de dupa Al II-lea Razboi Mondial.

Un clip de 12 minute si un manifest de 1500 de pagini publicate putin inainte de atacuri sub pseudonimul Andrew Berwik, lasa sa se inteleaga ca norvegianul isi pregatise faptele cu mult timp in urma, scrie Le Figaro. Intitulat „An European Declaration of Independence – 2083” (2083 – O declaratie europeana de independenta), textul in engleza este semnat „Andrew Berwick, comandor al cavalerilor justitiari”. Dar in interiorul textului le precizeaza ca este norvegian si ca se numeste in realitate Anders Behring Breivik.

In tot acest melanj de date istorice si detalii ale vietii sale particulare, tanarul de 32 de ani spune ca vrea sa foloseasca „terorismul ca mijloc de a trezi masele” si ca se asteapta sa fie privit drept „cel mai mare monstru de dupa Al II-lea Razboi Mondial”. El povesteste cu toate amanuntele cum poti sa fabrici o bomba sau cum sa te antrenezi la tir  fara sa trezesti suspiciunile vecinilor.

World od Warcraft ca acoperire pentru activitatile teroriste

Bervik - foto de pe profilul sau de Facebook

Anders Behring Breivik povesteste cum s-a folosit de jocul pe calculator World of Warcraft (WoW) ca acoperire. „A sti sa te folosesti de tabu-urile sociale este un excelent mijloc de a-i impiedica pe apropiati sa-si bage nasul prea mult in treburile voastre. De exemplu, ziceti apropiatilor ca ati inceput sa jucati WoW sau alt joc online si ca asta va va ocupa mult timp si va va cere mult efort in urmatoarea perioada, luni sau ani. Acest ‘proiect’ va justifica izolarea voastra sau faptul ca nu mai raspundeti la telefon. Este simplu, e suficient sa ziceti ca sunteti total absorbiti de joc”, scrie el.

„Veti fi mirati sa vedeti cate veti putea face fara sa banuiasca cineva ceva, doar invocand pasiunea voastra pentru acest joc. De exemplu, daca aveti nevoie sa plecati in strainatate pentru a va duce planul la bun sfarsit, pur si simplu ziceti-le apropiatilor ca va duceti la un prieten partener de WoW, sau, si mai bine, ca va intalniti cu o fata din ghilda (echipa jocului – n.r.). Veti vedea, nimeni nu va va mai intreba nimic.”

Partidul laburist, tintit direct

Manifestul lui Anders Behring Breivik insista mult pe ideologia sa anti-multiculturalista. Multiculturalismul este socotit raspunzator de islamizarea tarii sale. Dar „inainte de a incepe Cruciada noastra, trebuie sa ne facem datoria decimand marxismul cultural”, spune el. Cum a mai facut-o de nenumarate ori pe site-urile de extrema dreapta, teroristul considera partidul laburist si stanga in general drept incarnarea marxismului cultural, care ar fi condus la slabirea identitatii norvegiene si europene si, in final, ar fi dus la islamizarea societatii.

Asadar, nu din intamplare Breivik si-a ales ca tinta guvernul laburist al premierului Jens Stoltenberg si o adunare de tineri simpatizanti ai partidului de stanga. In manifestul sau, autorul explica de altfel cum sa te infiltrezi intr-o tabara de tineret a unui partid politic sau cum sa asasinezi un lider politic. Potrivit Reuters, in carte ar exista o aluzie directa la tabara de vara a tinerilor laburisti.

Potrivit ziarului finlandez Helsingin Sanomat, acest manifest ar fi fost trimis vineri dupa amiaza prin mail de catre unul dintre liderii Partidului Adevaratilor Finlandezi, formatiune anti-imigratie si xenofoba. Un rezumat al acestor scrieri a fost postat chiar in ziua atacurilor pe YouTube. Intr-un film de 12 minute, format in principal din ilustratii ale cruciadelor din Evul Mediu si din texte, Anders Behring Breivik aminteste ideile sale anti-marxiste si anti-multiculturale. Clipul se incheie cu trei fotografii ale tanarului, dintre care una in care poarta o arma de asalt. Clipul a fost scos de pe YouTube in acea noapte, dar este accesibil la o alta adresa, cu conditia sa dispuneti de un cont pe site-ul de clipuri video.

Un vechi membru al partidului de opozitie

Anders Behring Breivik a facut parte vreme de zece ani din Partidul Progresului, o formatiune politica de dreapta, populista, ostila imigratiei si, in prezent, principala grupare de opozitie.

Autorul atacurilor de la Oslo a fost membru al organizatiei de tineret a partidului din 1997 pana in 2004 si membru al partidului intre 2004 si 2006. Lidera partidului, Siv Jensen, a subliniat ca teroristul a parasit formatiunea sa si ca regreta ca a facut vreodata parte din ea.

author avatar
Adrian Patrusca
908 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger