Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Sfintii 40 de Mucenici – obiceiuri si traditii

Sfintii 40 de Mucenici – obiceiuri si traditii

Autor:

Ziua de joi are o insemnatate deosebita pentru crestinii ortodocsi. Este o zi marcata cu cruce neagra in calendar, in care ii cinstim pe 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, si in care credinciosii care postesc primesc dezlegare la ulei si vin.

 

sfintii 40mucenici sevastia Sfintii 40 de Mucenici   obiceiuri si traditiiEste o zi in care se pretuieste sacrificiul celor 40 de Mucenici care au refuzat sa se lepede de credinta lor si sa se inchine idolilor, desi au fost fortati sa stea intr-un lac cu apa aproape inghetata.

Traditia spune ca in aceasta zi gospodinele prepara, in cinstea Sfintilor Mucenici, fie colaci, fie mucenici fierti in apa. In zona Moldovei se prepara 40 de colaci denumiti “sfinti”, in forma de opt, care sunt copti din aluat de cozonac si unsi apoi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, in schimb, se fac “opturi” mai mici din aluat, care se fierb in apa cu scortisoara si nuca. Aceasta din urma varianta aminteste de lacul in care au fost trimisi Mucenicii. De unde si numele de “mucenici” sau “macinici”.

Trebuie spus ca exista obiceiul ca acesti mucenici sa fie dusi in dimineata zilei de 9 martie la Biserica, pentru a fi sfintiti, inainte de a fi impartiti, fiind dati de pomana pentru sufletele celor Adormiti.

mucenici Sfintii 40 de Mucenici   obiceiuri si traditiiTotodata, desi in aceasta zi nu se fac treburi prin gospodarie, se obisnuieste, in zonele rurale, evident, sa se scoata plugul in fata casei, “la arat”. In sensul in care se marcheaza, simbolic, inceputul sezonului agricol.

Nu in ultimul rand, pe 9 martie se considera ca se incheie perioada Babelor, adica a celor 9 babe, al caror obicei face, practic, trecerea de la iarna la primavara, stiut fiind faptul ca, intre 1 si 9 martie se urmareau manifestarile vremii, si in functie de asta se considera ca se poate sti din timp cum va fi anul in curs pentru persoana care-si alege o astfel de “baba” intr-una din zilele din acest interval.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!