AcasăNewsSfaturi la lucrarile agricole de toamna in gradina

Sfaturi la lucrarile agricole de toamna in gradina

O gradina pregatita corespunzator toamna este conditia de baza pentru obtinerea unor recolte mari si sanatoase

Toamna da semne de instalare, iar acesta este un bun prilej pentru a incepe pregatirea terenurilor agricole si ale gradinilor conform anotimpului.

Pentru obtinerea unor recolte viitoare sanatoase si mari, este necesara pregatirea solului, dar si a materialului saditor, a pomilor fructiferi si a vitei de vie. Iata cateva  sfaturi date de horticultori, pomicultori si legumicultori in legatura cu  lucrarile agricole de toamna:

O gradina pregatita corespunzator toamna este conditia de baza pentru obtinerea unor recolte mari si sanatoase

Pregatirea bulbilor

Bulbii anumitor flori, cum sunt lalelele, narcisele si zambilele trebuie ingropate in pamant, cu respectarea indicatiilor pentru fiecare planta in parte, pentru a le proteja de frigful iernii. Pe de alta parte, exista si bulbi care trebuie scosi din pamant si depozitati corespunzator. Este vorba de bulbii de dalii, gladiole, precum si de rizomii de canna, care vor fi dezgropati si pastrati in beciuri la temperaturi intre plus 5 grade Celsius si plus 10 grade Celsius, in pivnite.

Seminte de flori

Florile uscate se vor curata de seminte, avandu-se in atentie in special exemplarele cele mai sanatoase si mai aratoase. Semintele trebuie sa fie maturizate complet si de calitate corepsunzatoare. Nu recoltati seminte de pe florile atacate de daunatori. Aceste plante trebuie smulse din radacina si arse, pentru a distruge parazitii. Tot pe foc trebuie puse si crengile uscate ale pomilor fructiferi, pentru a nu infecta copacii cu parazitii care au distrus ramurile respective.

Pregatirea solului

Pentru a pregati solul pentru un nou ciclu agricol, este necesara smulgerea din radacina a tuturor buruienilor, dar cu grija, deoarece unele isi pot imprastia semintele, care vor incolti la primavara. Buruienile scoase din radacini trebuie arse, pentru a va asigura ca nu vor mai germina la primavara. Dupa aceste operatiuni, terenul trebuie sapat, pentru a fi aerisit, dar si pentru a expune intemperiilor si frigului cuiburile de danatori si paraziti care s-au pregatit pentru hibernare sub pamant. Inainte de a se sapa, este bine sa imprastiati pe toata suprafata gradinii mranita sau compost (preparat din frunze vestede, paie, gunoi de grajd si pamant) vechi de cativa ani, pentru a va asigura ca veti avea o recolta corespunzatoare.

Protejarea trandafirilor

Trandafirii se tund si se musuroiesc, prin acoperire cu pamant la baza tulpinilor. Horticultorii recomanda amestecarea pamantului (care se va batatorii in jurul plantei) cu ingrasamant natural uscat. Acelasi tratament trebuie aplicat si la pomii fructiferi tineri, in primii doi-trei ani de la plantare. Vita de vie se musuroieste, la randul ei, toamna tarziu, cand se recomanda si plantarea butucilor noi.

Plante aromatice la ghiveci

Daca ati avut plantate in gradina salvie, cimbru, dafin, busuioc sau rozmarin, acestea pot fi transvazate in ghivece si aduse in casa. In acest fel puteti avea toata iarna ierburi aromatice proaspete.

Trufandale

Pentru a avea primavara devreme ceapa verde si usturoi verde, toamna este anotimpul propice de plantare, Cateii de usturoi si arpagicul trebuie insa plantati ceva mai adanc, pentru a-i feri de inghet.

author avatar
Arpad Dobre
1.460 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger