AcasăNewsSfantul Dumitru - traditii si obiceiuri din ajunul si din ziua marii...

Sfantul Dumitru – traditii si obiceiuri din ajunul si din ziua marii sarbatori

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (foto: sfantuldumitru.com)

Sarbatoarea Sfantului Dumitru este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox. Iar in ajunul acestui mare praznic, va amintim cateva obiceiuri respectate de credinciosi inca din cele mai vechi timpuri.

Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir (foto: sfantuldumitru.com)

Sfantul Mare Mucenic Dumitrie, Izvoratorul de Mir, este praznuit in fiecare an, pe 26 octombrie. Se considera ca sarbatoarea, cunoscuta in popor drept Samedru, si marcata in plina toamna calendaristica aduce desfrunzirea codrilor si marcheaza momentul in care se limpezeste vinul din butoaie, dupa perioada in care strugurii culesi cu saptamani inainte au stat la macerat.

In ziua din ajunul sarbatorii, la sate se obisnuia ca tinerii sa mearga si sa adune lemne si vreascuri pe care seara sa le aseze in gramezi si pe care sa le aprinda la lasarea intunericului. In jurul acestui foc, cunoscut si drept „focul lui Samedru” reprezentantii comunitatii ramaneau uneori intreaga noapte, pana la ivirea zorilor zilei din ajunul sarbatorii de Sfantul Dumitru. Se crede ca focul alunga fiarele salbatice si ii proteja pe oameni de rau. De asemenea, conform Crestin Ortodox, se crede ca daca ziua in care se praznuieste aceasta sarbatoare este una cu vreme frumoasa e semn ca va fi o toamna lunga, in caz contrar, daca e vreme rece, ca iarna va fi pe masura acestor semne ale naturii, descifrate de oamenii din popor.

In aceasta zi se obisnuieste sa se dea de pomana in memoria celor adormiti, fie fructe – struguri, mere si nuci, fie colaci. Nu in ultimul rand, un obicei vechi de cand lumea spune ca de Sfantul Dumitru, fiind o mare sarbatoare, nu se face treaba in gospodarie, curatenie in casa si nici nu se spala rufe sau nu se gateste, pentru a se evita necazurile despre care se credea ca s-ar putea abate asupra familiilor care nu tin cont de aceste lucruri.

Si daca in traditia populara, Samedru a fost adesea prezentat drept un batran pastor, se considera ca Sfantul Dumitru ar fi ocrotitorul acestei bresle a paznicilor oilor.

Pe 27 octombrie, ortodocsii il praznuiesc pe Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), considerat a fi Ocrotitorul Bucurestilor. Moastee acestuia se afla la catedrala Patriarhala.

743 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger