AcasăNewsSesizari privind incidente la sectiile de votare, atat in Capitala, cat si...

Sesizari privind incidente la sectiile de votare, atat in Capitala, cat si in tara

In cele peste sase ore cate au trecut de cand au fost deschise sectiile de votare de pe teritoriul Romaniei, s-au adunat si cateva sesizari privind posibile incidente la vot, reclamatii care, o data inregistrate, sunt verificate de catre factorii de raspundere.

UPDATE: 35% dintre sesizarile formulate nu s-au confirmat, a anuntat Monica Dajbog in jurul orei 15.30, in cadrul celei mai recente informari cu privire la situatia din ziua votului. Pana la acel moment, in Capitala si in tara se semnalasera nu mai putin de 99 de situatii de posbile ilegalitati in privinta procesului electoral. Dintre acestea, 11 au fost considerate contraventii.

–––––-

O confirmare in acest sens a venit din directia purtatorului de cuvant al Ministerului de Interne. Iar cele mai recente date facute publice indica faptul ca sesizari au fost facute atat in Capitala, cat si in alte zone din tara, totalul lor fiind de 18, cele mai multe, 11, la nivel de oras, fara sa se constate, insa, incidente majore care sa afecteze desfasurarea procesului de vot.

Sesizari in Bucuresti

In Bucuresti, de exemplu, s-a adus in atentia oamenilor legii faptul ca o persoana a ajuns la o sectie de votare, incercand sa-si exercite optiunea electorala, fara, insa, sa aiba acest drept. Cazul e in curs de verificare, asemeni celui in care presedintele unei sectii de votare bucurestene a anuntat politistii ca, in momentul desigilarii sacilor cu buletine de vot, s-a constata lipsa unui astfel de buletin. Si tot in Capitala se fac cercetari pe marginea unui caz in care o persoana a primit un bulentin de vot pentru Senat, cum prevede legea, dar doua buletine de vot pentru Camera Deputatilor si ca toate trei au fost introduse in urna.

Din randul sesizarilor formulate pana la ora 12 figureaza si o situatie semnalata in Timis, unde, din cate a precizat purtatorul de cuvant al MAI, s-a descoperit ca o femeie a incercat sa voteze cu o carte de identitate anulata, dar si ca aceasta ar mai fi avut asupra sa alte doua carti de identitate, doar una fiind valabila.

Stampile aruncate in foc sau pierdute

Pe langa buletine de vot, au fost formulate sesizari si in privinta stampilelor cu mentiunea „votat”. Oricat ar parea de greu de imaginat, au existat cazuri de stampile aruncate in foc. In judetul Hunedoara, de exemplu, o stampila ar fi fost ajuns, din greseala, in flacari, iar o alta pierduta. La o sectie din localitatea buzoiana Posta Calnau, insa, au fost cinci astfel de stampile „aruncate accidental in foc”, din cate a dezvaluit Monica Dajbog. In toate aceste cazuri, stampilele au fost inlocuite. O alta stampila cu inscrisul „votat” a fost declarata disparuta la o sectie de votare din Ploiesti.

De asemenea, in Voinesti-Iasi a fost reclamat faptul ca o femeie care face parte din comisia de votare ar fi incercat sa voteze si pentru sotul sau, care nu era prezent la urne, in timp ce in judetul Dambovita s-a reclamat ca membrul unei comisii de vot ar fotografia persoanele vin la urne, in momentul in care parasesc sectia de votare.

E important de avut in vedere faptul ca mita electorala se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. La fel si votul multiplu, care poate fi „taxat” si cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, precum si persoanele care voteaza fara a avea acest drept, sau care introduc in urna mai multe buletine de vot decat au dreptul sau folosesc un act de identitate nul ori fals.

sursa foto: igj.ro

author avatar
Cristina Stefan
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger