AcasăNewsSeparatistii prorusi au executat sumar soldati ucraineni

Separatistii prorusi au executat sumar soldati ucraineni

Funeraliile lui Igor Branovitki, in 3 aprilie

Amnesty International (AI) i-a acuzat, ieri, pe separatistii prorusi ca au ”executat sumar” soldati ucraineni capturati in Estul tarii. AI cere o ancheta ”rapida si impartiala” si precizeaza ca astfel de acte pot fi clasificate crime de razboi.

Funeraliile lui Igor Branovitki, in 3 aprilie

Amnesty citeaza in special cazul soldatului Igor Branovitki, care a luptat la aeroportul din Donetk. ”Un video postat pe YouTube arata ca acesta a fost batut si a ramas in captivitate pana a murit”. Militarul a fost impuscat de la mica distanta de un sef al rebelilor. Serviciile de securitate ucrainene au deschis o ancheta in acest caz, arata AFP. Responsabilul de aceasta crima, potrivit AI, ar putea fi Arsenii Pavlov, supranumit ”Motorola”. Acesta a fost la comanda unei unitati separatiste, batalionul Sparta, a povestit in cadrul unei convorbiri telefonice cu publicatia Kiev Post, ca a ucis 15 soldati ucraineni capturati de oamenii sai.

Impuscati de aproape

Amnesty afirma ca a vazut imagini cu cadavrele a cel putin trei militari ai Kievului executati cu un glont in cap. Cei trei au fost facuti prizonieri intre 12 si 18 februarie de catre combatantii prorusi in Debaltevo, nod strategic care a trecut sub controlul rebelilor in februarie, dupa lupte grele, in ciuda armistitiului semnat in 15 februarie. Intrebat despre acuzatiile AI, un responsabil separatist a dezmintit ”zvonurile potrivit carora prizonieri de razboi au fost ucisi in Republica Donetk”. ”Asemenea fapte nu au avut loc”, a declarat Daria Morozova, insarcinata cu drepturile omului in republicile separatiste. De peste un an, de cand fortele ucrainene lupta impotriva rebeliunii separatiste proruse in Est, armata si sustinuta de Rusia, potivit Kievului, acest conflict a facut peste 6.000 de victime.

Liderul Republicii Populare Donetk : Nu este exclus sa reluam razboiul

Alexandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Donetk (DNR) , acuza Kievul ca ”ignora total acordurile de la Minsk” si nu exclude o reluare a luptelor in Estul Ucrainei, a afirmat acesta intr-un interviu acordat AFP. ”Bineinteles daca Kievul violeaza acordurile de la Minsk, o reluare a ostilitatilor nu este exclusa. Si, judecand dupa actiunile intreprinse de autoritatile ucrainene, Kievul ignora total aceste acorduri”, a declarat Zaharcenko. El a lasat sa se inteleaga ca DNR ar putea ea insasi sa relanseze ostilitatile pentru a relua in posesie anumite orase aflate acum sub autoritatea Kievului, dupa ofensiva ucraineana din vara trecuta, in special portul strategic Mariupol si Slaviansk. ”Trebuie sa recuperam teritoriile partial ocupate. De preferinta pe cale pasnica”, a subliniat Zaharcenko, care considera ca acordurile de la Minsk prevad revenirea lor automat in cadrul Republicii.

Intalnire format 4 la Berlin, pe tema Ucraina

O reuniune a ministrilor de Externe francez, german, rus si ucrainean va avea loc luni, la Berlin, a anuntat ministrul de externe francez, Laurent Fabius, dupa o intrevedere cu omologul sau ucrainean, Pavlo Klimkin. Summit-ul ar trebui sa permita asigurarea supravegherii fragilului acord de incetare a focului convenit in februarie, in conditiile in care recent au fost inregistrate noi confruntari izolate. ”Avem in continuare sute de ostatici”, a informat Klimkin, cu toate ca acordul din 12 februarie prevedea eliberarea tuturor prizonierilor.

author avatar
Tudor Borcea
374 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger