AcasăNewsSemnal diplomatic. Iohannis anunta ca si-a contramandat vizita in Ucraina

Semnal diplomatic. Iohannis anunta ca si-a contramandat vizita in Ucraina

Presedintele a ales sa transmita un semnal, pe fondul adoptarii, in Ucraina, a legii Educatiei, una ce ii afecteaza pe romanii aflati pe teritoriul acestui stat, avand in vedere ca limiteaza minoritatilor invatamantul in limba nationala.

Aflat dincolo de Ocean, la Adunarea Generala a ONU, Klaus Iohannis a anuntat ca a decis sa isi contramandeze atat vizita oficiala pe care urma sa o faca luna viitoare, in Ucraina, cat si primirea sefului Legislativului de la Kiev. „Am fost foarte, foarte neplacut surprins de evolutia din Parlamentul Ucrainei – care, fara sa anunte partenerii, si noi suntem parteneri ai Ucrainei – a promovat o lege care, dupa parerea noastra, contravine bunelor intentii reciproce si, practic, aceasta lege, daca va intra in vigoare, va limita drastic accesul minoritatilor la educatia in limba materna. Si pe noi ne doare acest lucru, avem foarte multi romani in Ucraina (…) In consecinta, cand am aflat de aceasta lege, am contramandat vizita mea in Ucraina si am contramandat si primirea Presedintelui Parlamentului, care se anuntase pentru sfarsitul lui septembrie la mine, dand astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Amanarea unei vizite prezidentiale este un semnal diplomatic extrem, extrem de dur”, a subliniat Iohannis, deunazi.

Totodata, presedintele roman a anuntat ca a abordat aceasta chestiune, intr-o scurta discutie pe care a avut-o chiar la New York cu presedintele ucrainean, „pe holurile ONU”. „I-am spus si direct ca nu voi face aceasta vizita pana cand nu exista un progres pe aceasta lege a educatiei si ca sunt foarte neplacut surprins de aceasta evolutie, in conditiile in care domnia sa avut o abordare, cel putin fata de mine, foarte deschisa, cand a venit vorba despre romanii din Ucraina”, a conchis liderul de la Cotroceni.

234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger