AcasăNewsSeful MI5. O Rusie tot mai agresiva ameninta

Seful MI5. O Rusie tot mai agresiva ameninta

Andrew Parker, seful spionilor britanici, s-a speriat de flota ruseasca in drum spre Siria

Directorul celebrului serviciu de informatii britanic, Andrew Parker, a avertizat, luni, cu privire la metodele din ce in ce mai provocatoare ale Moscovei si a recursului pe care-l face la tehnologiile cibernetice pentru a se opune Occidentului.

Andrew Parker, seful spionilor britanici, s-a speriat de flota ruseasca in drum spre Siria

Moscova, e explicat Andrew Parker, ”se bazeaza pe intreaga sa gama de organe de stat si pe toata puterea sa pentru a-si transpune politica sa exerna de-o maniera din ce in ce mai agresiva, si asta cuprinde propaganda, spionajul, si actiunea subversiva a cyberatacurilor”. ”Rusia lucreaza in toata Europa si in Regatul Unit. Iar sarcina MI5 este sa-i blocheze drumul”, a adaugat seful spionajului britanic. Aceste declaratii vin la zece zile dupa ce o flota ruseasca formata din opt nave, in mars catre coastele Siriei, a facut obiectul unei supravegheri in marea Nordului din partea unei fregate britanice. Conflictul din Siria, soldat pana acum cu 300.000 de morti, din 2011, a cristalizat tensiunile dintre Rusia, principal aliat al regimului lui Bashar al-Assad, si Occident. Urmare a minitorizarii din marea Nordului, ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a declarat ca deplasarea flotei ruse avea ”ca obiectiv clar testarea ” capacitatilor britanice si cele ale altor aliati NATO. Mai pe larg, seful MI5 a estimat ca Rusia adopta din ce in ce mai mult o postura anti-occidentala si a recurs la metode atipice pentru actiunile sale in Siria dar si in Ucraina. ”Dar cyberatacurile fac invizibila o buna parte a acestor activitati. De multe decenii Rusia reprezinta o amenintare deghizata. Diferenta este ca, astazi, metodele sale sunt din ce in ce mai numeroase”, a explicat Parker. De cealalta parte a Atlanticului, Washington a acuzat recent Moscova ca a orchestrat vaste operatiuni de piraterie informatica pentru a influenta alegerile prezidentiale.

Kremlin: Acuzatii nefondate, nejustificate

Orice acuzatii formulate impotriva Rusiei care nu sunt sustinute de dovezi sunt nefondate, a reactionat, ieri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Nu putem fi de acord nu ele. Rusia foloseste toate posibilitatile, dar toate posibilitatile prevazute de dreptul international, pentru a-si urmari interesele si a le apara in strainatate”, a adaugat el.

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger