AcasăNewsSeful Interpol, ultima victima a ”unchiului” Xi

Seful Interpol, ultima victima a ”unchiului” Xi

Meng Hongwei pe vremea cand nici nu banuia ce-i pregatesc Partidul si imparatul rosu de la Beijing.

Lupta ”anticoruptie” a presedintelui Chinei, Xi Jinping, nu cunoaste nici o limita. Dupa disparitia celebrei actrite Fan Bingbing, este randul fostului director al Interpol sa plateasca.

Meng Hongwei pe vremea cand nici nu banuia ce i pregatesc Partidul si imparatul rosu de la Beijing

Un cutit. Este ultimul semn de viata lasat de Meng Hongwei sotiei sale, via mesageria WhatsApp, inainte de a disparea in timpul ultimului voiaj facut in China, in 25 septembrie.Duminica seara, autoritatile chineze au rupt tacerea anuntand arestarea lui Hongwei prin vocea temutei Comisii centrale de inspectie disciplinara a Partidului Comunist Chinez (PCC):  Hongwei este ”in prezent vizat de o ancheta, fiind suspectat de incalcarea legii”.Ieri, Beijing a anuntat, dupa demisia lui Hongwei de la Interpol, ca acesta, care a fost si viceministru chinez al Securitatii Publice (politia) , face obiectul unei anchete, fiind acuzat ca ”a acceptat mita”. Comunicatul este prezentat ca un raport al unei reuniuni organizate luni in celula Partidului Comunist Chinez (PCC) din cadrul Ministerului Securitatii Publice . Nu se precizeaza daca acuzatiile imputate lui Hongwei dateaza din perioada functiilor sale ministeriale sau din perioada in care a detinut functia de sef al Interpol. Nu se precizeaza daca acesta a fost sau nu retinut si plasat in arest preventiv. Ancheta „ilustreaza in mod clar determinarea tovarasului Xi Jinping,” pentru combaterea coruptiei, a spus ministerul, precizand ca ea este extinsa si fata de ”alti suspecti”.

Dizgratie politica

Un comunicat laconic care prefigureaza soarta fostului director al Interpol, picat in plasa campaniei anticoruptie a lui Xi Jinping, careia i-au cazut deja victime  peste 100.000 de oficiali chinezi. Un instrument cheie pentru Xi care conduce cea mai populata tara din lume. Si o ironie pentru Meng care a fost numit tocmai pentru a vana criminali internationali si a aduce dupa gratii oficiali ”corupti” ai PCC. Caderea lui Hongwei ilustreaza puterea lui Xi Jinping, aflat la al doilea mandat, care si-a plasat fidelii in structurile cheie ale PCC, eliminand orice adversar incomod sau necredincios. Astfel, arestarea lui Meng pare a  fi o sanctiune politica. Dizgratia sa a fost anuntata in primavara, dupa ce si-a pierdut pozitia in Comitetul PCC din Ministerul Securitatii Publice. Un indiciu care a cantarit greu, in conditiile in care Xi a reafirmat rolul conducator al partidului in toate structurile guvernamentale, companii sau societati.

Tigrii si mustele

In CV-ul fostului director al Interpol, un capitol a atras atentia: a fost promovat viceministru sub conducerea lui Zhou Yongkang. Fost sef al serviciilor de securitate, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al PCC, Yongkang a fost cel mai valoros trofeu al campaniei antirocuptie a ”unchiului Xi”, cum duios este alintat liderul de la Beijing. ”Vom vana tigrii si mustele”, spunea Xi. ”Tigrii”, adica responsabilii de varf din structurile politico-administrative. ”Tigrul” Yongkang a fost acuzat ca a dominat ”fara scrupule” sectorul petrolier (contracte comerciale acordate preferential) si aparatul securitar al Chinei (divulgare de secrete de stat). Xi il suspecta si ca pregatea o lovitura de stat. Arestat in 2014, Yongkang a fost condamnat ulterior la inchisoare pe viata.Trei ani mai tarziu, Meng Hongwei a picat in ancheta lui Xi, declansand stupoarea comunitatii internationale.

Nu dau un pol pe Interpol

Acest dosar aduce la lumina o realitate pentru organizatiile internationale care primesc un numar din ce in ce mai mare oficiali chinezi: inainte de toate, acestia sunt membri PCC carora Xi Jinping le cere, iata, socoteala. Substraturile par mult mai grave din moment de Beijingul isi permite sa piarda la capitolul imagine internationala, desi criticile occidentale la adresa mastodontului economic sunt din ce in ce mai timide. In plin box comercial cu Donald Trump, autoritatile chineze nu par sa mai umble cu manusi pentru a-si afirma imperios suveranitatea. In 2016, numirea unui chinez, Meng Hongwei,  in fruntea Interpol, simboliza reintoarcerea in prima linie a Chinei, dupa un secol si jumatate de ”umilire” occidentala pe toate planurile. Dar numirea lui Hongwei a generat temeri: riscul ca Meng sa puna Interpol in serviciul vanatorii de oficiali corupti declansata de Beijing. Arestarea sa brutala lasa sa se inteleaga ca Meng nu a dat dovada de zelul cerut de PCC.
”Acest caz vizeaza justitia. Acest caz vizeaza comunitatea internationala. Acest caz se refera la oamenii din tara mea „, a spus Grace Meng, sotia lui Hongwei, la o conferinta de presa unde a venit cu fata acoperita, de teama represaliilor serviciilor chineze. Un strigat de alarma rar din partea unui apropiat al ”disparutilor ”  chinezi, ale caror familii sunt amenintate si obligate sa pastreze tacerea.

author avatar
Tudor Borcea
434 afisari

1 COMENTARIU

  1. Prieten probabil cu sotia chinezoaica a lui Patriciu si astfel cu PNL si alte sotii de miliardari celebrii ai unor democratii consacrate, prieten cu agentura literara din Arad si uite asa comunismul cu chip uman avea mari sanse sa invinga lumea…

    Europa e plina de comercianti si restaurant…

    Prieten cu toti cei ce au afaceri in China si sunt ajutati sa faca bani… si sa promoveze produsele lor…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger