Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Seful Interpol, in plasa anticoruptiei chineze

Seful Interpol, in plasa anticoruptiei chineze

Autor:

Autoritatile de la Beijing continua sa pastreze o suspecta tacere privind soarta directorului organizatiei internationale de cooperare politieneasca, Meng Hongwei.

 

china Seful Interpol, in plasa anticoruptiei chineze

Presedintele Chinei, Xi Jinping, l-a pus pe lista neagra pe Meng Hongwei

Meng Hongwei nu a mai dat nici un semn de viata dupa ce a ajuns in China, la sfarsitul lunii septembrie. Sambata, Interpol a cerut oficial o clarificare dar autoritatile din Beijing tac. Deocamdata, potrivit cotidianului din Honh Kong South China Morning Post, directorul Interpol ar fi fost ridicat de ”autoritatile disciplinare” pentru a fi anchetat, imediat dupa ce a aterizat pe pamant chinez.

meng hongwei Seful Interpol, in plasa anticoruptiei chineze

Numirea lui Hongwei la sefia Interpol pe o perioada de patru ani (din 2016) a fost criticata de organizatiile pentru apararea drepturilor omului, existand temeri ca Beijingul s-ar putea folosi de Interpol pentru a-i vana pe opozantii chinezi care s-au refugiat in strainatate. Interpol a minimalizat aceste temeri subliniind ca articolul 3 din statut ”interzice absolut orice interventie cu caracter politic, militar, religios sau rasial”. Din 2014, China a pornit o vasta vanatoare internationala , operatiunea ”Fox Hunt” vizand persoane suspecte ca au comis infractiuni financiare. Potrivit site-ului Interpol, 44 de “anunturi rosii” sunt in prezent eliberate la cererea Beijingului, majoritatea acestora fiind legate de crime si trafic de droguri.Aceste anunturi nu constituie mandate internationale de arestare, ci reprezinta un mijloc prin care organizatia informeaza ca un mandat de arestare a fost emis de o autoritate judiciara a unuia dintre membrii sai. Sub presedintia lui Meng Hongwei, Interpol a emis o “notificare rosie” adresata miliardarului chinez exilat in Statele Unite, Guo Wengui. Acest ex-magnat al imobiliar chinez, acuzat de spalarea banilor, duce un razboi  de gherila pe retelele sociale impotriva regimului de la Beijing, amenintand sa dezvaluie ”josnicia” elitei politice chineze.

DNA politic

La 64 de ani, Meng Hongwei era adjunctul temutului minister chinez al Securitati Publice insarcinat in special cu neutralizarea disidentilor si a tuturor care ameninta autoritatea regimului. In aprilie, Hongwei si-a pierdut postul din Comitetul de Partid al ministerului, veritabilul organ de decizie. La ora actuala este dificil de stiut ce i se reproseaza lui Hongwei. Din 2012, presedintele Chinei, Xi Jinping, a lansat o vasta campanie ”anticoruptie” care a antrenat trimiterea in judecata a peste o suta de inalti functionari ai Partidului Comunist Chinez iar ministerul Securitatii Publice a fost una din cele mai afectate institutii de aceasta campanie. Zhou Yongkang , care a condus acest minister, a fost condamnat in 2015 la inchisoare pe viata pentru ”coruptie”. Potrivit detractorilor sai, Xi Jinping s-a folosit de aceasta campanie pentru a-si elimina rivalii sau cei care nu-i sunt fideli.


1 Comentariu la Seful Interpol, in plasa anticoruptiei chineze

  1. Dorina

    L-a rapit serviciul secret privat al PMP Udrea!


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!