AcasăNewsSeful Al-Qaida se face frate de semiluna cu liderul talibanilor

Seful Al-Qaida se face frate de semiluna cu liderul talibanilor

Ayman Al-Zawahiri si Haibatullah Akhunzada, sau tusea si junghiul

”Emirul” Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, i-a jurat loialitate noului conducator al talibanilor afgani, mollahul Haibatullah Akhunzada, a informat centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste, SITE.

Ayman Al-Zawahiri si Haibatullah Akhunzada, sau tusea si junghiul

„In calitate de emir Al Qaida, va jur loialitate, reinnoind traditia instaurata de seful nostru Osama ben Laden”, a declarat Ayman al-Zawahiri, adresandu-i-se mollahului Haibatullah Akhundzada, care i-a succedat mollahului Mansour, ucis de o drona americana in Pakistan, informeaza AFP. Aceasta declaratie se inscrie in traditia inaugurata de catre fondatorul Al-Qaida, Ossama Bin Laden. Sauditul a fost primul care i-a jurat credinta mollahului Omar, primul sef al talibanilor dupa ce miscarea sa se instalase, in  1980,  de ambele parti ale frontierei afgano-pakistaneze. Bin Laden se considera ca invitat al talibanilor si se bucura din aceasta cauza de protectia lor in aceasta zona. Succesorul sau, Ayman Al-Zawahiri, i-a jurat credinta, in august 2015, mollahului Mansour, in numele Al-Qaida. In mesajul sau, datat 27 mai, Zawahiri cere ”natiunii musulmane” sa-i urmeze exemplul jurand „sprijin si credinta emiratului islamic”, potrivit numelui dat de talibani statului lor islamist existent in Afganistan intre anii 1996 si 2001.

Atac islamist la un club gay din Florida: 50 de morti

Cel putin 50 de persoane au fost ucise, ieri, in urma unui atac armat intr-un club gay (Pulse) din Orlando (Florida). Un barbat armat a intrat la ora 2 in local deschizand focul cu o arma de asalt. S-au inregistrat si 53 de raniti. Trei ore mai tarziu, politia a procedat la o ”explozie controlata” in fata barului. Ulterior, o echipa SWAT l-a ucis pe atacator. Potrivit FBI, acesta avea ”simpatii pentru ideologia islamista”. Potrivit CBS News, agresorul este Omar Mateen, un american de origine afgana din Florida, nascut in 1986.

20 de jihadisti germani s-au intors in Vaterland

Datele a 20 de germani care au luptat in teritoriile controlate de Daesh , in perioada 2013-2015, inainte de a reveni in tara de origine au fost descoperite de serviciile de informatii federale. Unii au fost exclusi din randurile Daesh pentru ”operatiuni speciale fara aprobarea” sefului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Potrivit ministerului german al Justitiei, 120 de proceduri penale, implicand 180 de persoane legate de organizatii jihadiste din Siria, precum ISIS, se afla in curs in Germania, tara care nu a cunoscut atacuri teroriste de amploare, precum vecinii Franta si Belgia, insa autoritatile au subliniat ca si Germania ar putea fi o tinta.

author avatar
Tudor Borcea
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger