AcasăNewsSeful Al-Qaida in Siria ofera trei milioane de euro pentru uciderea lui...

Seful Al-Qaida in Siria ofera trei milioane de euro pentru uciderea lui Bashar al-Assad

Dupa modelul FBI, Abu Mohammed al-Joulani a oferit recompensa pe capul lui Assad, inclusiv membrilor familiei acestuia

Liderul Front al-Nosra, ramura siriana a gruparii teroriste Al-Qaida, Abu Mohammed al-Joulani, a anuntat, intr-o inregistrare audio, ca va oferi trei milioane de euro ”oricarei persoane” care il va ucide pe presedintele sirian. Inclusiv daca fapta va fi savarsita de catre un membru al familiei lui Assad, gruparea insarcinandu-se cu ”protectia” ulterioara a acestuia.

Dupa modelul FBI, Abu Mohammed al-Joulani a oferit recompensa pe capul lui Assad, inclusiv membrilor familiei acestuia

In anuntul sau, Abu Mahommed al-Joulani a facut o paralela cu recompensele  deosebit de atractive financiar pe care FBI le ofera oricaror persoane care contribuie la capturarea sau uciderea ”teroristilor” care se afla pe lista neagra a Statelor Unite, informeaza Le Figaro. ”Cata vreme sangele musulmanilor va curge pentru un om caruia ii place puterea? Cata vreme musulmanii vor trebui sa astepte pentru a-si recupera drepturile?”, a intrebat liderul al-Nosra, una din principalele grupari rebele siriene, aflata in competitie cu ISIS pentru controlul insurectiei anti-Assad. Joulani a precizat ca aceeasi suma va fi oferita si daca Assad va fi ucis de un membru al familiei sale si ca al-Nostra il va proteja pe faptas impreuna cu familia sa. Varianta putin fezabila avand in vedere tonele de invective pe care alawitii (confesiunea lui Bashar) le-au primit de la redicalii sunniti de la inceputul revoltei din Siria, in 2011. In aceeasi inregistrare, liderul Al-Nosra a promis doua milioane de euro celui care-l va lichida si pe seicul Hassan Nasrallah, liderul Hezbollahului siit libanez, ale carui mii de oameni lupta de partea armatei siriene. Front al-Nosra este una din principalele tinte ale raidurilor rusesti in Siria de mai bine de 15 zile, in tentativa Moscovei de a consolida regimul lui Assad, slabit in primavara de avansul insurgentilor, inclusiv al Front al-Nosra, in nord-vestul tarii.

ISIS cheama la jihad impotriva Rusiei si SUA

Statul Islamic a apelat, marti, la jihad impotriva SUA si Rusia, care a anuntat intensificarea raidurilor aeriene in Siria, informeaza AFP. ISIS a confirmat, pe de alta parte, moartea numarului doi la conducerea organizatiei, Fadel Ahmad al-Hayali, urmare a unui raid american in luna august. Pe liniile frontului, gruparile rebele non islamiste au afirmat ca au primit din partea SUA rachete antitanc TOW, care le permit sa contracareze avansul trupelor lui Assad in provinciile Hama si Idlib. In acest conflict, devenit complex datorita multitudinii de protagonisti, ISIS si Front al-Nosra, rivali,  combat separat regimul Assad insa in inregistrari, tot separate, s-au dezlantuit impotriva Rusiei, care sprijina regimul. ”Rusia va fi infranta”, a clamat purtatorul de cuvant al ISIS, Abu mohamed al-Adnani, cerand ”musulmanilor de pretutindeni sa lanseze jihadul contra rusilor si americanilor”. El a acuzat SUA ca sunt ”slabite si neputiincioase” si ca au ”cerut ajutor” Australiei, Rusiei, Turciei si Iranului in lupta contra ISIS.

Armata siriana, iranienii, Hezbollah si rusii ataca provincia Alep

Doua surse militare au confirmat, marti, pentru Reuters ca regimul sirian, sustinut de iranieni, membri ai Hezbollah libanez si de raidurile rusesti se pregatesc de o vasta operatiune in provincia Alep, a carei capitala este controlata de diferite grupari insurgente, intre care si ISIS. Informatia a fost primita in ajunul unei noi intalniri intre rusi si americani pentru a examina reciproc situatia tactica de pe teren. Moscova si Washington nu au aceleasi obiective in Siria dar recentele raiduri comune par a fi slabit gruparea Statul Islamic, declarat de ambele parti tinta prioritara.

Lavrov: Statele Unite refuza sa discute despre coordonarea luptelor

SUA au refuzat, ieri, sa primeasca o delegatie rusa condusa de premierul Dmitri Medvedev pentru discutii cu privire la actiunile comune impotriva terorismului in Siria, a anuntat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, informeaza Sputnik. ”Au raspuns ca nu vor trimite o delegatie la Moscova si nici nu vor primi o delegatie rusa la Washington”, a declarat Lavrov in fata Dumei de stat (camera inferioara a Parlamentului). Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat, marti, ca Vladimir Putin a initiat demersul unei delegatii reprezentative pentru situatia din Siria.

author avatar
Tudor Borcea
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger