AcasăNewsSefii unei banci, retinuti pentru abuz in serviciu

Sefii unei banci, retinuti pentru abuz in serviciu

Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov anunta retinerea pentru 24 de ore a unor sefi de la o sucursala bancara.

Florentina Tavalica si Nicoleta Afrodita Rentea, director al unei sucursale bancare, respectiv sef serviciu credite, au fost retinute fiind acuzate de comiterea a 38 de infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Simion Daniel Sava, director general al unei societati comerciale, a fost retinut fiind acuzat de comiterea a 38 de infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Sorin Staicu, asociat si administrator de fapt al unei societati comerciale, a fost retinut fiind acuzat de comiterea a noua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Conform procurorilor, „in perioada octombrie 2006 – decembrie 2012, unitatea bancara condusa de inculpatele Tavalica Florentina si Rentea Afrodita Nicoleta a acordat credite cu nerespectarea procedurilor si normelor bancare unor clienti privilegiati, printre care se numara si firmele conduse de ceilalti doi inculpati.

Acest lucru a fost posibil prin crearea, de-a lungul timpului, a unui sistem de control total si supunere a angajatilor din sucursala, avand la baza teama acestora de a nu-si pierde locul de munca si de a intra in conflict cu cele doua inculpate din conducere.

Mai mult, in scopul de a nu se inregistra restante la plata ratelor creditelor contractate de clientii privilegiati, li s-a sugerat acestora accesarea unor credite pe firme sau persoane fizice care in aparenta sa nu faca parte din acelasi grup.

In aceste conditii, cele 38 de credite care formeaza obiectul prezentei cauze, a caror documentatie prezenta vicii, era incompleta ori documentele depuse cuprindeau date care sfidau logica, au fost aprobate de indata, in aceeasi zi la care s-a depus documentatia sau in ziua urmatoare.

Concret, din probele administrate pana in prezent, a rezultat faptul ca, in perioada respectiva, firmele administrate de inculpatii Staicu Sorin si Sava Simon Daniel inregistrau restante la plata unor credite contractate de la unitatea bancara condusa de cele doua inculpate.

In aceste imprejurari, in ideea de a obtine noi surse de finantare de la aceeasi unitate bancara, inculpatul Sava Simon Daniel, conform intelegerii prealabile cu inculpata Tavalica Florentina, a recurs la contractarea unor credite pe numele unor societati comerciale infiintate in acest scop sau a folosit societati controlate, detinute de cunoscuti ai sai.

In acest sens, pentru a crea aparenta necesara primirii creditelor, inculpatul Sava Simon Daniel a incheiat contracte fictive de inchiriere cu apropiati de-ai sai pentru ca acestia sa justifice venituri lunare la contractarea creditelor, a emis facturi fictive pentru achizitionarea unor utilaje care sa justifice acordarea creditelor, a incheiat contracte fictive de prestari servicii si a garantat cu aceleasi bunuri, ale sale ori ale inculpatului Staicu Sorin, mai multe credite, ulterior nerambursate.

Sumele de bani astfel obtinute au fost folosite de inculpatii Sava Daniel si Staicu Sorin atat in interesul firmelor pe care le administrau cat si in interes personal.

Pentru a exclude orice legatura a acestora in activitatea infractionala, inculpatii au solicitat titularilor creditelor ca, in situatia in care li se vor cere explicatii cu privire la acordarea acestor credite sa nu fie mentionati, pentru a evita angajarea raspunderii penale.

In acest mod s-a cauzat un prejudiciu in dauna institutiei bancare in suma de 19.352.522,25 lei, suma care reprezinta totodata folos necuvenit urmarit si obtinut de inculpati.”

Cei patru inculpati vor fi prezentati magistratilor de la Tribunalul Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

author avatar
Cristi Ionita
751 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger