AcasăNewsSefi din Ministerul Agriculturii, trimisi in judecata

Sefi din Ministerul Agriculturii, trimisi in judecata

sursa foto: psnews.ro

Virgil Gaman, secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si Nagy Peter Tamas, secretar de stat in cadrul aceleiasi institutii, au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

sursa foto: psnews.ro

Gaman este acuzat de luare de mita, instigare la spalare de bani si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Nagy este acuzat de trafic de influenta, instigare la spalare de bani, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, luare de mita, participatie improprie la spalare de bani si participare improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Cei doi se afla in arest preventiv, la fel ca si alte doua personaje implicate in dosar, respectiv afaceristii Zoltan Joszef Haller si Claudiu Vasilescu.

Haller este acuzat de complicitate la trafic de influenta, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Vasilescu este acuzat de complicitate la luare de mita, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Conform procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie, au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Iulian Aldea si Daniel Craciunoiu, administratorii unor societati comerciale. Primul este acuzat de complicitate la luare de mita, instigare la spalare de bani si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar al doilea este acuzat de complicitate la luare de mita, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizarii unor evenimente agricole, inculpatii Gaman Virgil-Laurentiu, in calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Nagy Peter Tamas, in calitate de secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in contextul indeplinirii unui act ce intra in atributiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare, suma de 40.000 euro.

Aceasta suma de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, incheiat intre firma organizatoare, in calitate de prestator, si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in calitate de beneficiar, urma sa fie virata catre cei doi inculpati prin intermediul unei firme agreate de acestia.

Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au invederat inculpatilor Gaman Virgil-Laurentiu si Nagy Peter Tamas faptul ca suma de 40.000 euro nu poate fi platita catre o singura societate comerciala, intrucat competentele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de pana la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro sa fie platita catre mai multe firme agreate de ei.

Astfel, in data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpati, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, beneficiind de ajutorul inculpatului Aldea Iulian, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpatii Haller Zoltan-Jozsef, Vasilescu Claudiu si Craciunoiu Daniel Bogdan, suma totala de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Gaman Virgil-Laurentiu.

Pentru a ascunde adevarata natura a dispozitiei si circulatiei banilor, inculpatii Gaman Virgil-Laurentiu si Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective sa intocmeasca, in fals, mai multe contracte de prestari servicii catre firma organizatoare.

In aceeasi perioada si in acelasi context, inculpatul Nagy Pater Tamas, in calitate de secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si coordonator al activitatii Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (A.N.A.R.Z.), a pretins de la reprezentantii firmei organizatoare, la data de 17.10.2014, si ulterior a primit, la data de 28.10.2014, suma de 45.880 lei, in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, constand in coordonarea participarii agentiei mentionata mai sus la evenimentele respective.

Pentru a ascunde adevarata natura a dispozitiei si circulatiei banilor, inculpatul Nagy Peter Tamas l-a determinat pe administratorul unei firme sa intocmeasca, in fals, un contract de prestari servicii catre firma organizatoare, fara insa ca acesta din urma sa aiba cunostinta de activitatile infractionale ale inculpatului.

In cauza s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

author avatar
Cristi Ionita
439 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger