AcasăNewsSefa Bancii Mondiale, in carti pentru Comisia Europeana

Sefa Bancii Mondiale, in carti pentru Comisia Europeana

Commuter column - World Bank CEO, Kristalina Georgieva poses for a portrait in her car at World Bank headquarters on February 2, 2017 in Washington D.C. Photo: Shawn Hubbard

Se pare ca liderii europeni prezenti la summitu-ul de la Sibiu ar cam fi decis cine sa preia fraiele Comisiei Europene dupa plecarea lui Jean Claude Junker. Este vorba despre bulgaroaica Kristalina Georgieva, CEO al Bancii Mondiale.

Aceasta functie este una dintre cele trei pozitii de top din institutiile comunitare care devine vacanta in urmatoarele luni, alaturi de presedintia Consiliului European si a Bancii Centrale Europene (BCE). In timp ce guvernele sunt angajate in negocieri intense pentru aceste pozitii, liderii au discutat potentialele nominalizari saptamana trecuta la Sibiu, in cadrul summitului consacrat viitorului post-Brexit al UE, iar Kristalina Georgieva, din Bulgaria, a fost desemnata ca unul dintre principalii competitori la presedintia Comisiei Europene, sustin sursele contactate de presa internationala. Liderii europeni ar urma sa-si prezinte lista scurta de optiuni la un alt summit, care va avea loc in 28 mai la Bruxelles, dupa alegerile de saptamana viitoare pentru Parlamentul European. Kristalina Georgieva a ocupat, in trecut, functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si in perioada 2014 – 2016 a fost comisar pentru buget, supervizand prima reducere a bugetului multianual al UE. Ea a lucrat pentru prima data in 1993 pentru Banca Mondiala si din 2017 este director general al institutiei financiare mondiale. Numirea sa ar oferi Frantei si Germaniei, cele mai puternice economii ale UE, oportunitatea de a detine cel putin una dintre celelalte doua pozitii de top din institutiile comunitare.

author avatar
Andrei Coman
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger