Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Sectia pentru procurori din CSM reactioneaza la declaratiile premierului Dancila din PE

Sectia pentru procurori din CSM reactioneaza la declaratiile premierului Dancila din PE

Autor:

Discursul sefei Guvernului, sustinut in cursul zilei de miercuri la Strasbourg, a generat o serie de reactii, cea mai recenta venind din partea Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in care se face referire la ingrijorarea provocata de anumite afirmatii ale Vioricai Dancila.

 

csm Sectia pentru procurori din CSM reactioneaza la declaratiile premierului Dancila din PEReprezentantii acestui for au remis un punct de vedere, pe care il redam in cele ce urmeaza, integral. Iata comunicatul:

“Sectia pentru procurori, cu majoritate a luat act cu ingrijorare de declaratiile publice ale prim-ministrului din data de 3 octombrie 2018, din Plenul Parlamentului European, privind functionarea sistemului judiciar din Romania.

Acreditarea ideii ca prin indeplinirea de catre procurori a obligatiei legale de a inregistra orice sesizare adresata de justitiabili, inclusiv plangerile vizand magistratii (peste 98% din aceste dosare penale au la baza o astfel de modalitate de sesizare), se creeaza un sistem de presiune asupra magistratilor vizati de aceste plangeri, reprezinta o afirmatie grava, nesustinuta factual si nepermisa intr-un stat de drept.

Atribuirea unor conotatii negative generale solutiilor de achitare, care in Romania se incadreaza in limitele normale la nivel european, este un demers de natura a decredibiliza intreaga activitate a Ministerului Public.

Sectia subliniaza faptul ca toate probele administrate in cursul urmaririi penale sunt supuse evaluarii, sub aspectul legalitatii, numai judecatorilor. Afirmatia ca solutiile pronuntate de magistrati s-ar dispune dincolo de o astfel de evaluare facuta exclusiv de judecatori, in afara cadrului legal ori ca efect al unor presiuni de orice natura, are un real potential de afectare a independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei.

Sectia asigura ca procurorii isi exercita atributiile in conformitate cu rolul lor constitutional de aparare a ordinii de drept si a drepturilor si libertatilor cetatenesti, avand ca unic temei legea.

Sectia pentru procurori reitereaza imperativul unui mesaj public echilibrat si responsabil care sa consolideze increderea cetateanului in actul de justitie, indatorire care revine deopotriva tuturor reprezentantilor institutiilor publice.”


1 Comentariu la Sectia pentru procurori din CSM reactioneaza la declaratiile premierului Dancila din PE

  1. Ion

    Jigodiile comenteaza la orice zice Dancila sau Toader! On loc sa-si vada de dosare ,fac politica! Astea ar trebui dati afara sa aiba timp sa comenteze!


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!