AcasăNewsSecretarul de stat cu pretentii de ministru, legaturi periculoase cu lumea araba

Secretarul de stat cu pretentii de ministru, legaturi periculoase cu lumea araba

Secretarul de stat de la Turism, Cristina Tarteata, partenera de afaceri si de viata a „prietenului” egiptean Youssef Dahwa. Ea a derulat in trecut afaceri si a fost asociata cu membrii unei retele arabe de criminalitate financiara.

Institutiile statului refuza sa spuna daca Tarteata are certificat ORNISS ce ii permite acces la informatii cu caracter secret. Mai nou, ea administreaza si ROMATSA, fiind numita prin derogare in Consiliul de Administratie in cadrul institutiei cu cele mai mari salarii din Romania.

Asociata cu egipteanul Dahwa intr-o afacere cu medicamente

La data de 1 decembrie 2011, Cristina Tarteata isi incerca norocul in afaceri infiintand firma Zinara Aliment SRL – prin care intentiona sa deruleze diverse intermedieri in comertul cu ridicata al produselor alimentare, bauturilor si tutunului. Sediul social al firmei a fost stabilit in apartamentul proprietate personala din strada Octavian Goga nr. 24, apartament ce abia fusese cumparat in urma cu doua luni, la data de 29 septembrie 2011.

Ideea de a construi o afacere independenta nu a rezistat decat trei luni de zile, caci in februarie 2012 in ajutorul Cristinei Tarteata a sarit  cetateanul egiptean Youssef Dahwa. Prin incheierea din data de 03.02.2012, Cristina Tarteata a acceptat ca Dahwa sa devina actionar majoritar cu 96% in firma Zinara Aliment SRL prin majorarea capitalului social de la 200, la 5.000 de lei. Tarteata a ramas cu o participare de 4%. Intrarea egipteanului Youssef Dahwa in afacerea demarata de actualul secretar de stat de la Ministerul Turismului a adus mai multe modificari. Firma si-a schimbat denumirea in Zinara Medical Services SRL, declarand totodata ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata al produselor farmaceutice. Adica exact genul de afaceri ce aveau sa ii aduca egipteanului Dahwa retinerea si anchetarea penala patru ani mai tarziu.

Legaturi directe cu reteaua evazionista a unor arabi

Cuplul Tarteata-Dahwa a rezistat in asocierea din cadrul firmei Zinara Medical Services pana in luna august 2012, cand ambii au decis sa se retraga. Nu oricum. De comun acord, cei doi si-au cedat actiunile catre un sirian si un irakian cunoscuti pentru crearea pe teritoriul Romaniei a unor mecanisme de evaziune ce au implicat peste 100 de firme. Yasser Shehan – cel caruia Cristina Tarteata i-a cesionat in mod direct actiunile detinute la Zinara Medical Services SRL – figureaza intr-un raport al Garzii Financiare Timisoara ca fiind implicat in preluarea a 33 de firme cu scopul vadit de a ajuta fostii proprietari sa distruga evidentele contabile, stergandu-se astfel urmele unor operatiuni de evaziune fiscala. Lucrurile sunt mai grave in ce il priveste pe cetateanul irakian cu cetatenie bulgara Said Samer Ahmed, cel care a preluat aproape 2% din Zinara Medical Services SRL. Acelasi document al  Garzii Financiare Timisoara il plaseaza pe Said Samer Ahmed ca fiind implicat in preluarea fictiva a 70 de firme, scopul fiind tot acela de stergere a operatiunilor de evaziune fiscala. Autoritatile statului roman au descoperit ca gruparea din care au facut parte Yasser Shehan si Said Samer Ahmed a preluat 358 de firme.

Asocierea directa a Cristinei Tarteata cu cei doi cetateni arabi urmariti si cercetati pentru organizarea de mecanisme evazioniste ce au produs statului roman pagube de sute de milioane de lei nu a contat insa in ianuarie anul curent, cand aceasta a fost numita secretar de stat la Ministerul Turismului. Este aproape imposibil de crezut ca autoritatile statului roman nu au transmis la acel moment premierului Grindeanu informari privind implicarea Cristinei Tarteata in lantul evazionist al arabilor  Yasser Shehan si Said Samer Ahmed, dar si in operatiunile fiscale ilegale ale iubitului ei, Youssef Dahwa, cel ce in iunie 2016 a fost arestat de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti pentru evaziune fiscala, fals in inscrisuri publice si uz de fals.

Tarteata si mama, implicate in firma anchetata de procurori

In afara de legatura directa din cadrul SC Zinara Medical Services SRL, Tarteata a mai fost asociata cu Youssef Dahwa si in firma Cias Consult Center SRL – firma acuzata direct de procurori ca fiind in centrul unei operatiuni de prejudiciere a bugetului de stat cu suma de 2,163 milioane de lei. La data de 28.03.2013, Tarteata si Dahwa au preluat integral firma Cias Consult Center SRL prin care s-au angajat sa deruleze activitati de consultanta pentru afaceri si management. Semn al apropierii dintre cei doi, firma a avut sediu declarat tot in apartamentul detinut de Tarteata in Bulevardul Octavian Goga la numarul 24. Dupa aproape un an de zile, in februarie 2014, Cristina Tarteata a decis sa se retraga din asocierea cu Youssef Dahwa, insa totul nu a fost decat o operatiune de fatada. In locul ei, in aceeasi zi, in firma Cias Consult Center SRL a intrat mama, Florica Tarteata. Abia dupa cateva luni s-a retras si aceasta, lasandu-l pe egipteanul Dahwa unic asociat. Iar acesta a fost mai tarziu luat de procurori tocmai pentru operatiuni financiare ilegale derulate prin Cias Consult Center SRL.

Suspiciuni privind achizitia unui apartament si sumele imprumutate

Conform declaratiei de avere, Cristina Tarteata a luat in anul 2015 un imprumut de 60.000 de euro de la egipteanul Youssef Dahwa. Fix in acea perioada, conform procurorilor, Dahwa prejudicia bugetul statului, prin firma Cias Consult Center SRL, cu suma de 2,163 milioane de lei. Asta dupa ce, anterior, prin intermediul SC Tagrin Medical Services SRL si SC Raios Medical Consult SRL se sustrasese de la plata unor impozite in valoare de 4,12 milioane de lei. Desigur, cei 60.000 de euro oferiti Cristinei Tarteata puteau proveni si din alte operatiuni fiscale. Insa se pune intrebarea fireasca daca nu cumva banii luati de secretarul de stat nu proveneau tocmai din evaziune.

Oricum, asupra Cristinei Tarteata planeaza neclaritati si in legatura cu achizitionarea in anul 2011 a apartamentului cu trei camere situat pe Bulevardul Octavian Goga la numarul 24. La acea vreme, Tarteata era angajata – conform cv-ului, la Senatul Romaniei. Desi veniturile ii erau atunci modeste, pentru cumpararea apartamentului ea a achitat cash suma de 119.817 lei, echivalentul a 28.000 de euro. Plus alti 2.000 de euro. Restul sumei, de 70.000 de euro, a provenit dintr-un imprumut bancar. Cum spuneam insa, este greu de crezut ca din salariul modest de consilier parlamentar Tarteata ar fi reusit atunci sa economiseasca suma de 30.000 de euro pe care a platit-o ca avans. Iar alt imprumut nu a mai declarat. Este insa misiunea Agentiei Nationale de Integritate sa faca verificarile necesare.

Isi imparte domiciliul si masina de lux cu prietenul de familieDahwa

Desi afaceristul Youssef Dahwa sustinea la inceputul acestui an ca Tarteata ii este doar prietena de familie de circa 10 ani, realitatea indica o cu totul alta legatura intre cei doi. Concret, nu mai departe de saptamana trecuta Cristina Tarteata a fost suprinsa plecand la servici, la Ministerul Tursimului, direct de la domiciliul lui Youssef Dahwa. Deloc matinala, Cristina Tarteata a fost asteptata mai bine de jumatate de ora de masina de serviciu de la Ministerul Turismului – un jeep Toyota cu numarul B 48 MFR, la domiciliul lui Youssef Dahwa din Bulevardul Unirii nr. 45. Abia in jurul orei 10 Tarteata a coborat de la „prietenul” Dahwa si a plecat la minister. Oricum, povestea prieteniei de familie a ajuns sa nu mai fie crezuta nici de angajatii de la Turism, care observa cum, periodic, secretarul de stat Cristina Tarteata vine la serviciu cu autorismul Lexus RX 450H President inmatriculat cu numarul B 01 MAE. In acte, Lexus-ul este detinut de firma Egystar Invest Group SRL detinuta de, evident, Youssef Dahwa. De facto, automobilul este insa al Cristinei Tarteata. Cum valoarea masinii sare de 58.000 de euro, bani ce nu ar putea fi justificati din veniturile personale, s-a optat pentru inmatricularea pe una din firmele cetateanului egiptean.

author avatar
Catalin Manolache
3.615 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger