AcasăNewsSea Shield 18 sau cum agita NATO apele in Marea Neagra

Sea Shield 18 sau cum agita NATO apele in Marea Neagra

O desfasurare de forte menita sa-i faca in ciuda lui Putin

Ca un purice cocotat pe spinarea leului, Romania prinde curaj si se stramba la vecinul urs, convinsa ca si ea conteaza pe harta geo-strategica. Intr-adevar, contam, doar orice bataie presupune ca unul s-o incaseze. Membra a NATO si cu un parteneriat strategic cu SUA lipit fix in frunte, ca sa-l vada toti, tara noastra s-a oferit voluntara sa gazduiasca cel mai mare exercitiu militar pe 2018 in intreg flancul sud-estic al NATO.

O desfasurare de forte menita sa i faca in ciuda lui Putin

Altii au zis bogdaproste si s-au grabit sa-si anunte prezenta la invitatia lansata cu un zambet tamp pe buze de Klaus Iohannis. La Sea Shield 18 vor lua parte 21 de nave militare, 10 aeronave de lupta, un submarin si 2.300 de militari romani, americani, britanici, bulgari, greci, spanioli si turci. Opt zile de antrenamente ce presupun punerea in aplicare a unor proceduri standard NATO de lupta impotriva amenintarilor asimetrice, aeriene, submarine si maritime, conform unui scenariu bazat pe o situatie geopolitica fictiva. Exercitiul incepe vineri, 4 mai, la Terminalul Pasageri din Portul Constanta, in prezenta Sefului Statului Major al Fortelor Navale, viceamiralul Alexandru Mirsu.

Sa bage frica-n Rusia, nu alta, asta isi propun Fortele Navale Romane, care pun la bataie (chiar ca!) doua fregate, doua corvete, doua nave purtatoare de rachete, doua dragoare maritime, doua detasamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare si scafandri. Mai lipseau guvizii si lista era completa! In fine, si Fortele Aeriene se baga in seama cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer.

Un exercitiu minunat, pacat ca momentul ales e cat se poate de prost, in contextul in care Rusia face pregatiri pentru parada de Ziua Victoriei. Asa cum a obisnuit in ultimii ani, Vladimir Putin a dat ordin ca pe 9 mai in Piata Rosie din Moscova sa defileze cele mai moderne echipamente de lupta din dotarea Armatei Ruse, inclusiv temutele rachete nucleare Yars, despre care se spune ca pot rade de pe fata Pamantului o tara de marimea Germaniei!

author avatar
Cristina Elvira
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger