AcasăNewsSe vinde ceasul lui Eminescu

Se vinde ceasul lui Eminescu

Pai cate ornice a avut poetul nostru national?

Marti, 22 noiembrie 2016, in cadrul licitatiei „Istoria Romanilor”, Casa Artmark va scoate la vanzare si un ceas de buzunar, despre care afirma ca a apartinut lui Eminescu. Pret de pornire: 5.000 de euro.

Pai cate ornice a avut poetul nostru national?

Organizatorii afirma ca ofera spre vanzare „Ceas de buzunar ce a apartinut poetului Mihai Eminescu, cu dedicatie din partea junimistilor: «Maestrului slovei», datat 1876. Mecanism cu armare manuala avand 15 rubine, serie carcasa 12902. Ceasul este gravat pe capacul din spate cu initialele poetului, «M. E.», incadrate de motive florale. Acesta vine insotit de cutie si cheie pentru intoarcere. Piesa unicat ce a apartinut celui mai important poet roman, oferita cadou poetului din partea membrilor societatii «Junimea», in anul 1876, in Rotonda MNLR (Muzeul National al Literaturii Romane) in anul 2012”.

Inca un ceas

Eminescu, se stie, a avut un ceas de aur, de mare valoare, ceas expus in prezent la Muzeul National al Literaturii Romane din Iasi.  Acesta este un ceas foarte scump si i-a fost daruit poetului de catre tatal sau, Gheorghe Eminovici. Daca avea un ceas (de buzunar) de aur mai avea rost sa i se daruiasca inca unul, mult mai modest, din argint? Poate, da, poate, nu! Artmark spune ca ornicul “a fost expertizat si autentificat de Prof. Univ. dr. Nicolae Georgescu, eminescolog. Piesa este urmata de o scrisoare scrisa olograf in care Dl. profesor autentifica provenienta acesteia”. Pe de alta parte, in 2012, la Muzeul National de Arta, au fost prezentate publicului mai multe obiecte care au apartinut Veronicai Micle si lui Mihai Eminescu. Cu acel prilej, Daniel Corbu, directorul de atunci al Muzeului National al Literaturii Romane din Iasi afirma ca: „Eminescu a avut trei ceasuri. Primul a fost daruit de junimisti atunci cand se afla la Iasi, era inca bibliotecar. Al doilea ceas, tot din aur, a fost daruit de Veronica Micle la plecarea sa la Bucuresti, la ziarul «Timpul». Erau ceasuri de amanetat. Era in stare sa le piarda, le recupera in ultimul moment de la evreii care se ocupau cu amanetul”.

author avatar
Catalin Dumitrescu
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger