AcasăNewsSe anunta o perioada cu vreme instabila. ANM a emis o informare...

Se anunta o perioada cu vreme instabila. ANM a emis o informare si un COD GALBEN

Meteorologii se asteapta ca astfel de manifestari de instabilitate sa apara si joi, in a doua parte a zilei, local in zonele de deal si de munte, in sudul si in nord-vestul teritoriului,  si in restul tarii pe arii mai restranse.

Pe langa caldura, specialistii se asteapta ca, in perioada urmatoare, in peisaj sa isi faca simtita prezenta si ploi, dar si alte fenomene specifice furtunilor de vara.

Peste doar cateva ore, intra in vigoare primul din cele doua mesaje facute publice in cursul zilei de marti de catre reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie. Este vorba despre o informare meteo, valabila din 12 iunie, de la ora 20, pana miercuri, la ora 14. In tot acest rastimp, meteorologii se asteapta sa apara „perioade cu instabilitate atmosferica accentuata in Maramures, nordul Moldovei, local in Transilvania, Crisana si Banat, precum si in zona Carpatilor Orientali si a Muntilor Apuseni”.  Mai exact, sunt anuntate averse cu caracter torential, insotite atat de descarcari electrice, cat si de intensificari de scurta durata ale vantului care vor lua aspect de vijelie si posibil de caderi grindina. ANM transmite ca „in intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor inregistra cantitati de apa ce vor depasi 15…20 l/mp si izolat 30…40 l/mp.”

30 de judete, sub avertizare

sursa foto: meteoromania.ro

Odata ce va expira informarea meteo, adica miercuri la ora 14, va intra in vigoare o atentionare de tip COD GALBEN de instabilitate atmosferica accentuata. Sub „umbrela” avertizarii se vor afla, pana in dimineata zilei de vineri, 15 iunie, la ora 8, nu mai putin de 30 de judete ale tarii, aflate in Banat, Crisana, Oltenia, Maramures, Transilvania, jumatatea de vest a Munteniei si in zonele de munte. In toata aceasta perioada, meteorologii se asteapta sa cada averse torentiale, sa apara frecvente descarcari electrice, vijelii, dar si caderi de grindina. „Cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si pe arii restranse 60…80 l/mp, indeosebi in sud-vest si in zona montana”, anunta ANM, ai carei reprezentanti mentioneaza ca fenomene de genul celor enuntate anterior pot aparea si in restul; tarii, insa pe „suprafete mici” si „in special pe parcursul zilei de joi”.

89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger