AcasăNewsScutul antiracheta in Europa chiar functioneaza!

Scutul antiracheta in Europa chiar functioneaza!

Testarea sistemului Aegisus in teatrul de operatiuni european a fost un succes

Statele Unite au efectuat, marti, pentru prima data, un test al sistemului antiracheta in Europa, in arhipelagul Hebrides, in largul coastelor Scotiei, a informat US Navy.

Testarea sistemului Aegisus in teatrul de operatiuni european a fost un succes

In cursul primelor teste ale sistemului AMB in Europa, o racheta SM3 (Standard Missile-3 Block IA a reusit sa intercepteze o racheta balistica trasa din insulele arhipelagului Hebrides. Un sistem SM3, insa terestru, va fi instalat si la baza Deveselu din Romania. ”A fost prima lansare a unei rachete ghidate Standard-3 Block IA din afara teritoriului american si prima interceptare a unei rachete balistice in teatrul de operatiuni european”, au precizat oficialii US Navy, adaugand ca lansarile au fost facute de pe distrugatorul american USS Ross, informeaza si portalul Sputnik. In afara Statelor Unite, care si-au adus distrugatoarele la baza navala spaniola Rota, Germania, Canada, Spania, Franta, Italia, Norvegia, Olanda, Marea Britanie si Australia au luat parte si ele la aceste exercitii.

Problema spinoasa

Punerea in practica a sistemelor antiracheta Aegisus, concepute initial sa protejeze teritoriul Statelor Unite impotriva rachetelor balistice, constituie o problema spinoasa in cadrul raporturilor ruso-americane. Partea americana afirma ca acest sistem de aparare nu este indreptat contra Rusiei, ci vizeaza amenintarea balistica iraniana. Pe de alta parte, partea rusa considera ca dosarul nuclear iranian a fost rezolvat de-o maniera ”pozitiva” si acuza Washington ca nu ia acest lucru in consideratie. Moscova a aratat si temeri ca implementarea sistemului antiracheta american in Europa constituie, intr-un fel, o amenintare pentru fortele strategice rusesti si contribuie la slabirea fortei de disuasiune nucleara. Produs de Raytheon, sistemul de tip  SM-3 este un complex antiracheta naval utilizat pentru interceptarea rachetelor, avioanelor, navelor, ca parte a sistemului de aparare antiracheta Aegisus. Desi a fost proiectat ca sistem antiracheta, SM-3 poate fi folosit si impotriva satelitilor aflati pe orbita joasa. In 2010, Consiliul Suprem de Aparare a Romaniei a aprobat instalarea de sisteme SM-3 pe teritoriul tarii noastre, anul acesta baza din Deveselu devenind operationala. La aceasta baza vor fi instalate trei baterii avand 24 de rachete SM-3 Block IB, sisteme ce vor fi operate de americani. ”Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu, dupa integrarea sa in primavara anului viitor in sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, va reprezenta o contributie esentiala la apararea colectiva a Aliantei Nord-Atlantice”, a declarat recent ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, in timpul unei intalniri cu secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

author avatar
Tudor Borcea
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger