AcasăNewsScandalul apei. MS face publica informarea transmisa de DSP/Reactia Apa Nova

Scandalul apei. MS face publica informarea transmisa de DSP/Reactia Apa Nova

In timp ce responsabilii in aceasta chestiune au dat si vineri publicitatii mesaje „lamuritoare”, locuitorii Capitalei raman sa inteleaga fiecare ce poate cu privire la calitatea apei de la robinet.

Intai, s-a transmis o comunicare de la Ministerul Sanatatii, mai exact documentul in baza caruia s-a iesit cu o prima informare pe acest subiect, in seara de 30 ianuarie, urmata de o replica de la compania de apa, in care se specifica faptul ca „apa furnizata a fost si este potabila”.

Mesajul de la Ministerul Sanatatii suna astfel:

„Urmare a speculatiilor lansate in spatiul public, Ministerul Sanatatii face publica informarea transmisa de Directia Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti primita in seara de 30 ianuarie 2019 in baza careia ministrul Sanatatii, Sorina Pintea a luat decizia de a informa cetatenii privind calitatea apei din municipiul Bucuresti si de a transmite recomandarile specialistilor in sanatate publica referitor la consumul de apa din reteaua publica.

Ministerul Sanatatii vegheaza la asigurarea sanatatii publice si va informa intotdeauna populatia corect si transparent, cu privire la subiectele legate de asigurarea sanatatii publice.”

Pagina 1 a sesizarii 

Pagina 2 a sesizarii

Mesajul Apa Nova – unul nesemnat, dar din cate reiese din continutul sau, emis de catre Epsica Chiru, director general adjunct al Apa Nova Bucuresti- e urmatorul:

„Avand in vedere ca directorul general Apa Nova Bucuresti se afla plecat in afara tarii, in calitatea mea de director general adjunct, am fost contact de catre reprezentantii DSPMB pentru a discuta despre sesizarile realizate de cetateni in spatiul social media legat de calitatea apei potabile. In cadrul discutiei, nu ni s-a solicitat realizarea unei comunicari catre media.
Intre timp, ca urmare a sesizarilor primite in call -center, echipele operationale au efectuat prelevari de probe de apa potabila (atunci cand a fost solicitat acest lucru de consumatori precum si in punctele fixe prestabilite cu Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti) in vederea analizei in laborator. La 30.01, ora 17:30, am notificat Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) privind situatia existenta, masurile intreprinse si am oferit asigurari privind calitatea apei potabile.
Am fost contactati de catre reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti la ora 18:06, in care ni s-a transmis ca DSPMB a prelevat probe de apa potabila din reteaua de distributie si au constatat depasiri ale concentratiei de clor total, fara a transmite rapoarte de incercare oficiale care sa sustina afirmatiile. Mai precis, s-a primit de la DSPMB doar un tabel in format de imagine.
La ora 18:52, 30.01.2019, tot prin WhatsApp, DSPMB a solicitat ANB sa emita un comunicat de presa prin care sa se informeze populatia cu urmatoarele „apa din reteaua publica distribuita de SC Apa Nova Buc nu este buna de baut, nu trebuie folosita la prepararea hranei si pentru igiena personala”
Avand in vedere ca existau diferente clare intre analizele ANB si DSPMB, fiind in totala contradictie cu realitatea rezultata din analizele efectuate de noi, ANB si-a manifestat telefonic (ora 19:30) disponibilitatea catre DSPMB de a efectua o campanie comuna de prelevari si analize in cursul noptii, fiind refuzata de reprezentantii DSPMB pe motiv ca nu au personal si echipamente disponibile in cursul noptii.
Doresc sa mentionez ca reprezentantii DSPMB au solicitat prin fax, la ora 21:06, ca ANB sa transmita un mesaj similar „apa din reteaua publica distribuita de SC Apa Nova Buc nu este buna de baut, nu trebuie folosita la prepararea hranei si pentru igiena personala”. Pozitia ANB a fost si este urmatoarea: „Intrucat in perioada de referinta nu s-au inregistrat depasiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apa prelevat din punctele fixe stabilitate cu institutia dumneavoastra pentru monitorizarea calitatii apei potabile ale retelei municipale de distributie apreciem ca emiterea comunicatului de presa propus ar fi in contradictie cu realitatea rezultata din analizele efectuate de noi”.
Avand in vedere cele mentionate mai sus apreciem ca situatia furnizarii apei potabile in municipiul Bucuresti a fost si este sub control. Apa furnizata a fost si este potabila.
Ramanem la dispozitia tuturor autoritatilor interesate in vederea clarificarii oricaror nelamuriri privind aceasta situatie.”

author avatar
Andrei Coman
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger