AcasăNewsScandal: Volkswagen a recunoscut ca a gazat maimute

Scandal: Volkswagen a recunoscut ca a gazat maimute

Producatorul auto din Wolfsburg o incaseaza din nou, de data asta este vorba de un studiu in care 10 maimute au inhalat gaze de esapament de la un model VW  Beetle cu motor diesel pentru testarea efectului emisiilor. Volkswagen si-a cerut public scuze, dar e mai mult un gest ce pune gaz pe foc dupa ce abia a iesit din criza Dieselgate.

Animalele au inhalat gaze de esapament pentru studiul emisiilor diesel

„Ne cerem scuze pentru acest gest gresit si pentru lipsa de judecata a persoanelor implicate. Suntem convinsi ca metodele stiintifice alese atunci au fost gresite. Ar fi fost mai bine ca acest studiu sa nu fi avut loc”, a comunicat VW. Studiul a fost  realizat in 2014  de un grup de cercetare infiintat si finantat de VW, Daimler, BMW si Robert Bosch, intr-un laborator din New York, la comanda Grupului  European pentru Studii Stiintifice(EUGT) pentru sectorul Mediului si Transportului. Modelul Beetle folosit in testul cu maimute se afla printre masinile pe care VW a instalat softul de manipulare a rezultatelor testelor de poluare. „Consideram ca testele pe animale din acest studiu au fost inutile si respingatoare. Ne distantam explicit de studiul respectiv”, se arata intr-un comunicat al Daimler. Aceeasi tactica au adoptat-o si ceilalti parteneri, BMW a preciat ca nu a participat la dezvoltarea acestui studiu, iar Bosh spune ca s-a retras din grupul respectiv in 2013, asta dupa ce chiar VW a anuntat ca cercetarile s-au oprit anul trecut, iar proiectul nu a fost finalizat.

Si 25 de cobai umani

In paralel, presa germana a dezvaluit ca acelasi EUGT (dizolvat anul trecut), a procedat la un studiu stiintific cu privire la efectele dioxidului de azot- care se regaseste si un gazele de esapament- pe cobai umani. Astfel, 25 de tineri in buna stare de sanatate au inhalat timp de mai multe ore dioxit de azon in doze variate. Testele au fost facute in Germania, intr-un institut ce depinde de Universitatea Aachen. Impactul  gazelor asupra acestor persoane nu a putut fi determinat de acest studiu, publicat in 2016. Declarandu-se ”consternati” de amploarea acestor teste, cei de la Daimler au afirmat ca le ” vor condamna ferm”. Gigantul german a dat asigurari ca nu a avut nici o legatura cu acest studiu si ca va lansa o ancheta pe aceasta tema.

author avatar
Bogdan Borcea
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger