AcasăNewsSavatie Bastovoi , calugarul afacerist

Savatie Bastovoi , calugarul afacerist

De la genţi, la vinurile din „beciul popii“

Savatie Bastovoi este un calugar, eseist, poet, romancier, teolog si scriitor basarabean, devenit celebru pe la noi pentru pildele sale legate de credinta.

De la genţi<br >la vinurile<br >din beciul<br >popii

In 2002, Savatie a fost hirotonit ieromonah si vietuieste la Manastirea Noul Neamt din satul transnistrean Chitcani. Calugarul profita de notorietatea sa si s-a lansat in afaceri. La manastire, el face genti, posete si curele din piele pe care le vinde prin intermediul unui site personal, preturile acestora fiind de la 100 de euro in sus.Toate produsele au initialele „S.B.”, asa cum procedeaza marii creatori de moda. Recent, calugarul Savatie a decis sa vanda si vin, pe care o podgorie din Moldova il produce special pentru el, cu denumirea de „Beciul popii”. Pana acum s-au lansat trei vinuri, toate botezate de Savatie. „Fata popii” (vin alb sec), „Vinul popii” (rosu sec) si „Pielea cucoanei” (rose demidulce), acestea putand fi gasite si in cateva restaurante din Romania. „Pentru cei care nu stiu, podgoria unde se afla Purcari a apartinut Sfantului Munte si a fost donata vinificatorilor moldoveni. Cu conditia sa faca vinul bun. Asa ca toate vinurile bune din zona geografica cu origine controlata Stefan Voda au fost vinuri popesti. „Beciul popii” restabileste istoria si superlativul vorbei din popor „vin de care bea popa””, a explicat calugarul Savatie.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.965 afisari

3 COMENTARII

  1. Cred ca asta a absolvit si scoala de bune maniere si dans: KGB. vad ca aproape toti
    astia care vin din Basarabia pe la noi, ba sint paranormali, ba stiu sa faca frectii,stiu sa faca unele creme sau sa dea pilde . Fiecare , in functie de sectia la care au invatat. O fi avind ceva special pamintul Basrabiei si nu stim noi.

  2. O fi având ceva mintea voastră stricată că tot vedeți că vă pute în jur a gunoi, dar nu ridicați un deget să-l aruncați.
    Aveți ochelari de cal că tot vedeți în basarabeni doar ruși și KGB-iști, în ardeleni – maghiari bozgori, în timoceni – sârbi și bulgari, etc.?
    V-ați dus cu pluta de acasă și nu mai reveniți în românime.

  3. În primul rînd, Chițcani-ul nu este sat transnistrean, nici administrativ, nici geografic. Verificați pe google maps.
    Se află în raionul Căușeni, Republica Moldova și se află pe malul stîng al Nistrului.
    Mănăstirea Noul Neamț din Chițcani a fost înființată de starețul Andronic Popovici de la Mănăstirea Neamț din Moldova în 1864, refugiindu-se cu monahii în gubernia Basarabia (pe atunci Imperiul Rus țarist) după implementarea legii secularizării averilor mănăstirești pe timpul masonului Cuza Vodă în România proaspăt creată. În perioada sovietică a fost închisă și redeschisă după.
    E adevărat că de acum nu demult mănăstirea e sub Eparhia de Tiraspol și Dubăsari, a actualului pseudo-P.S. Sava (pseudo alături de alți pseudo-ierarhi din B.O.Ru care și-au semnat condamnarea la iad prin documentele eretice ecumeniste).
    În al doilea rînd, pr. Savatie Baștovoi nu-și face afacerile la mănăstire, ci la un atelier propriu în Chișinău. Nu știu dacă mai are vreo legătură duhovnicească cu Mănăstirea Noul Neamț în general. Afacerea sa o numește rucodelie, precum era și lucrul monahilor, pustnicilor spre beneficiul mănăstirii, obștii unde se nevoiesc, dar nu cunosc dacă rucodelia pr. Savatie aduce vreun beneficiu sau vreun venit mănăstirii propriu-zise, în afara angajaților pe care îi are în atelier.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger