AcasăNewsSauditii trec la munca de jos

Sauditii trec la munca de jos

Provenind dintr-o familie bogata, Bader al-Ajmi si-a deschis o afacere de street-food pe strazile capitalei Ryad.

Altadata, cetatenii bogatului regat nu miscau un deget. Meserii precum bucatar, sofer, frizer, instalator, vanzator, etc, erau facute in cea mai mare parte de muncitori straini.

Provenind dintr o familie bogata Bader al Ajmi si a deschis o afacere de street food pe strazile capitalei Ryad

Dar din ce in ce mai multi sauditi accepta servicii cu ”statut inferior”, intr-un context economic in care benzina nu mai este mai ieftina decat apa, in care guvernul a redus subventiile incercand sa relanseze o crestere lenta si atacand o rata a somajului in crestere. Bader al-Ajmi (38 de ani) are un camion de street-food pe strazile din capitala Ryad, ”One Way Burger”. ”Cand m-am apucat de aceasta afacere, multi au ramas uimiti: Cum? Vei vinde burgeri si sandvisuri pe strada? Tu, care vii dintr-o familie bogata si dintr-un trib bogat?”, isi aminteste Bader. Dar, de cand Al-Ajmi si-a inceput afacerea, a detine un camion-restaurant a devenit un serviciu la moda si ”respectabil”.

Si profetul a fost pastor

Pe de alta parte, din ce in ce mai multi sauditi, care au depins mult timp de stat, s-au orientat catre munci manuale in aceasta perioada de austeritate. In premiera, o noua generatie munceste: de la vanzatori de ceai, la instalatori sau mecanici auto. Multi proprietari de masini au devenit soferi Uber. ”Sauditii sunt pregatiti sa lucreze ca gunoieri?”. Intrebarea a fost pusa de editorialistul Abdulhadi al-Saadi in cotidianul Saudi Gazette, care-i incita pe cetateni sa nu respinga nici o slujba.Locuitorii din regiunea Al-Ahsa si-au declarat admiratia pentru un grup de tineri sauditi care au acceptat un serviciu mult timp considerat ”dezonorant”: angajati la o statie de benzina. ”Nu este nici o rusine sa muncesti. Profetul Mahomed a fost pastor”, au spus clientii.

Noi date economice

”Sauditii se orienteaza catre servicii rezervate istoric strainilor”, confirma Graham Griffiths, analist principal la compania de consultanta Control Risks. ”Stigmatizarea sociala in jurul anumitor slujbe este inca puternica dar necesitatea economica ii impinge pe multi sa accepte astfel de locuri de munca, indiferent de statulul lor social”, estimeaza Griffiths. ”Aproape doua treimi din sauditi sunt angajati de guvern, iar alocatiile pentru salarizare si pentru sectorul public reprezinta aproximativ jumatate din cheltuielile publice „, a declarat analistul.Pentru economistul saudit Abdallah al-Maghlouth, noua situatie economica ii va impinge pe sauditi sa devina instalatori, dulgheri si croitori, meserii acceptabile in urma cu decenii, inaintea boom-ului petrolier. In acelasi timp, guvernul incearca sa inlocuiasca strainii cu lucratorii sauditi, o politica numita „saudizare”,  si impune impozite asupra expatilor, provocand un exod masiv al acestora din urma, care ocupa 70% din locurile de munca. Potrivit statisticilor oficiale, 800.000 de muncitori straini au parasit regatul din 2017 generand o criza de angajari.

Unii dorm la munca

Unele firme se plang insa de atitudinea angajatilor sauditi, criticand politica ”saudizarii”. Directorul unei uzine de frigidere, care a angajat zeci de asamblori si tehnicieni sauditi a declarat ca unii din ei au fost surprinsi ”dormind in masini in timpul programului”. Unele firme sunteaza politica ”saudizarii” platindu-le angajatilor sauditi salarii mici pentru a ramane acasa si creand false locuri de munca. Controversata, politica saudizarii nu are ca efect reducerea somajului in randul sauditilor, a carui rata a atins 13% in primul trimestru 2018. Scopul, subliniaza specialistii, nu este numai crearea de mai multe locuri de munca pentru sauditi ci mai ales sa-i convinga sa munceasca.

author avatar
Tudor Borcea
597 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger