AcasăNewsSauditele calaresc Harley Davidson

Sauditele calaresc Harley Davidson

Saptamanal, tinerele deprind condusul pe doua roti pe circuitul Bikers Skills Institute

Acum un an, scena era inimaginabila: femei din ultraconservatorul regat al Arabiei Saudite imbracate in tricouri si blugi mulati antrenandu-se pe faimoasele motociclete americane pe un circuit din capitala Ryad.

Saptamanal tinerele deprind condusul pe doua roti pe circuitul Bikers Skills Institute

Nici nu a apucat sa intre in vigoare (24 iunie) decizia istorica a autoritatilor  de a le lasa pe femei sa conduca pe patru roti, ca deja sauditele vor si pe doua. In perspectiva dobandirii unui permis moto, femeile din Ryad gusta libertatea la ghidonul motocicletelorpe circuitul Bikers Skills Institute. Aici, femeile urmeaza cursuri moto predate de instructoarea ucraineana Elena Bukaryeva. ”Au dorit de mici sa conduca o motocicleta dar nu aveau voie. Acum, e vremea lor”, a explicat Bukaryeva la ghidonul unui Harley. De regula, circuitul este folosit de barbati, amatori de viteza si de derapaje controlate. Odata pe saptamana, pista este a femeilor care invata notiunile de baza ale conducerii motocicletelor la un pret de 1500 riyali (343 de euro). Femeile de aici i-au explicat instructoarei ca s-au confruntat cu un zid de prejudecati din partea familiilor. Parintii le spuneau ”esti fata, nu ai ce cauta pe motocileta, e periculos”.

Odata ajunse in traficvor fi lasate sa poarte haine occidentale

De altfel, partizanii interpretarii riguroase a islamului nu au ezitat sa afirme ca femeile ”nu au inteligenta necesara” sa conduca motociclete (si in general orice vehicul) sau ca, odata aflate in sa si in trafic ar genera ”un val de accidente”. Pentru a limita riscul ca femeile sa fie sicanate in trafic, guvernul saudit a anuntat ca va pedepsi orice forma de hartuire cu pana la cinci ani de inchisoare si o amenda de 300.000 de riyali (68.200 de euro). Emanciparea femeilor la ghidonul motocicletelor aduce si o noua provocare. Pe circuit, unde invata sa conduca, poarta haine stramte si echipament de protectie. Dar pe strazi vor fi obligate sa reimbrace abaya, rochia lunga si ”regulamentara” ce trebuie sa o poarte in public femeile saudite? O tinuta incompatibila cu motocicleta. Sauditele se plang si de numarul mic de scoli moto si de instructoare. Iar guvernul saudit actioneaza contradictoriu: pe de-o parte, ofera noi libertati femeilor, pe de alta parte a arestat (luna trecuta) 17 femei care activau in miscari feministe pentru dreptul de a conduce vehicule. Aceste represiuni, afirma observatorii, sunt destinate sa-i calmeze pe religiosii ostili reformelor si sa trimita un semnal potrivit caruia ele, reformele, se datoreaza printului mostenitor Mohammed bin Salman si nu presiunii militantilor pentru egalitate in drepturi.

author avatar
Tudor Borcea
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger