AcasăNewsSatelitul sovietic Kosmos-1484 ar putea cadea pe Pamant zilele acestea

Satelitul sovietic Kosmos-1484 ar putea cadea pe Pamant zilele acestea

Un satelit sovietic dezmembrat, Kosmos-1484, ar putea intra in atmosfera terestra in noaptea de sambata spre duminica.

Satelitul a fost lansat pe orbita in data de 24 iulie 1983, pentru a monitoriza suprafata Terrei. Kosmos-1484 ar putea intra in atmosfera terestra in noaptea de 26 ianuarie spre 27 ianuarie. Din cauza dimensiunilor sale mari, de 6 metri, si greutatii de 2,5 tone, acesta nu va arde complet in atmosfera, iar resturi vor atinge suprafata terestra.

Calculele au fost facute de astronomul francez Joseph Remis, citat de RIA Novosti. Specialistul a precizat ca, dupa datele sale, satelitul ar putea intra in atmosfera terestra  sambata noapte, la ora 22.10 GMT, cu o eroare de plus-minus 30 de ore.

In prezent, Kosmos – 1484  orbiteaza in jurul Pamantului si face aproximativ 16 rotatii in 24 de ore. Satelitul a rezistat unui explozii, iar expertul american Phillip Clark crede ca dezmembrarea s-a produs in urma cu aproape 20 de ani, in luna octombrie 1993, din cauza unei defectiuni a bateriei.

Experti ai Comandamentului Strategic al SUA au mai anuntat si la sfarsitul anului trecut ca satelitul va intra in atmosfera, anuntand, ca data, ziua de 19 decembrie a anului 2012. La putin timp, insa, specialistii au revenit asupra termenului.

In luna octombrie, potrivit calculelor profesionistilor, apogeul orbitei satelitului Kosmos – 1484 a fost de 321,7 kilometri, iar perigeul (punct in care un satelit artificial aflat in miscare orbitala se gaseste cel mai aproape de pamant) a fost de 312,5 kilometri. In acest moment, insa, inaltimea medie a orbitei este de aproximativ 215 kilometri.

author avatar
Alina Costache
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger