AcasăNewsSARBATORI 2013. Traditii si obiceiuri de Craciun!

SARBATORI 2013. Traditii si obiceiuri de Craciun!

Craciunul nu inseamna numai cadouri puse de cei dragi sub brad, sau vizita Mosului incarcat de jucarii. Pe data de 25 decembrie, crestin-ortocsii praznuiesc Nasterea Domnului, Craciunul fiind cea mai importanta, dar si cea mai iubita sarbatoare a romanilor.

La romani exista foarte multe obiceiuri frumoase legat de Nasterea Domnului, care este anuntata prin colinde, iar primii care pornesc cu colindatul, in dimineata de Ajun, sunt copiii si tinerii. In unele zone ale tarii inca se pastreaza traditia ca, in loc de bani, acestia sa primeasca mere, nuci, covrigi si cu turte numite “Scutecelele lui Hristos”.

Potrivit traditiei, atunci cand colindele nu se vor mai auzi pe pamant, vor iesi diavolii si lumea va incapea pe mana lor.

Ajunul

In seara de 23 spre 24, dupa miezul noptii si pana la ziua, copiii obisnuiesc sa mearga cu colinda, cu Mos Ajunul, Buna dimineata la Mos Ajun si Neatalus. Ei striga pe la ferestre „Buna dimineata la Mos Ajun, ne dati ori nu de dati” si primesc covrigi, mere, nuci sau colindete. Mancarea primita de copii in aceasta noapte se da vacilor spre a fata vitei multi – cat de multi sunt si pitaraii. De la acest nume aceasta datina a umblatului se numeste “in pitarai”, iar ajunul Craciunului mai poarta si numele de “ziua de pitarai”.

In ziua de Ajun, toate pregatirile pe care le fac gospodinele de la sate au un scop magic, acela de a stimula belsugul casei.Si tot atunci se zice ca nu este bine sa bei rachiu, deoarece se spune ca aceasta a fost inventat de diavol, care apoi isi bate joc de cel ce-l bea, zicand ca rachiul are intaietate inainte tuturor bucatelor.

In Bucovina se crede nu este bine sa ai lucruri imprumutate pe durata sarbatorilor de iarna. De aceea, in preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie lucrurile imprumutate. In ziua de Ajun, femeile ies in livada cu mainile pline de aluat si ating fiecare pom spunand “cum sunt mainile mele pline cu aluat, asa sa fie pomii incarcati cu rod la anul”.

Iar in Moldova, nu se da nimic din casa in Ajunul Craciunului, nici gunoiul nu se arunca din casa si nu se imprumuta nimic. Fetele, pentru a-si vedea ursitorul, pun peste noapte sub fereastra, cate putin din toate felurile de bucate, negustate. Ursitorul va veni si va gusta si fata il va vedea.

Craciunul

Incepand cu prima zi de Craciun si pana la Boboteaza, copiii umbla cu steaua, ei numindu-se colindatori sau crai, pe cap avand coroane de hartie colorata.

In dimineata de Craciun e bine sa ne spalam cu apa curata, luata dintr-un izvor sau fantana in care punem o moneda de argint, pentru ca tot anul sa fim curati ca argintul, feriti de boli si plin de bani. Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciun, apa se preface in vin, iar dobitoacele vorbesc.

Foto: curierul-iasi.ro

author avatar
Alina Costache
4.123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger