AcasăNewsSaptamana Patimilor. Vinerea Mare - Prohodul Domnului

Saptamana Patimilor. Vinerea Mare – Prohodul Domnului

Vinerea din Saptamana Patimilor, cea care precede marea Sarbatoare a Invierii Mantuitorului, mai este cunoscuta drept Vinerea Mare sau Vinerea Seaca.

In Vinerea Patimilor crestinii ortodocsi isi amintesc de ziua in care Hristos a fost rastignit pe cruce, a murit si a fost ingropat. In aceasta zi nu sunt savarsite liturghii in biserica, ci se scoate Sfantul Epitaf (o panza ce reda punerea in mormant a lui Hristos) din altar, care se asaza pe o masa aflata in mijlocul bisericii, iar credinciosii trec pe sub ea.

La orele serii, in lacasurile de cult se canta Prohodul Domnului, iar apoi se inconjoara de trei ori bisericile si manastirile, cu Sfantul Epitaf purtat pe brate de preoti si credinciosi, asemeni unui ceremonial de inmormantare. Dupa ce se incheie aceasta procesiune simbolica, oamenii intra in biserici trecand pe sub Sfantul Epitaf tinut la intrare, dupa care acesta este pus pe Sfanta Masa aflata in altarul lacasurilor de cult, unde va ramane timp de 40 de zile, adica pana la Inaltare.

In aceasta zi obiceiurile vechi din strabuni spun ca nu se nu se spala, coase si nu se coc paine sau cozonaci. De asemenea, nu se vopsesc ouale de Pasti. Unii crestin tin post negru, de unde si numele de Vinerea Seaca. Se spune ca nu e bine sa se manance urzici si nici sa se foloseasca la mancare otet, traditia spunand ca Hristos a fost batut pe cruce cu urzici si i-au fost stropite buzele cu otet.

182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger