AcasăNewsSaptamana patimilor in era terorismului

Saptamana patimilor in era terorismului

Presedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, a reintrodus starea de urgenta dupa atentatele revendicate de ISIS la doua biserici copte, in Duminica Floriilor, in orasele Tanta si Alexandria, soldate cu 44 de morti.

Starea de urgenta a fost, din pacate, o situatie zilnica in Egipt: a durat 30 de ani si nu a fost anulata decat cu o luna inaintea venirii la putere a presedintelui islamist Mohamed Morsi, in 2012. Abrogarea ei a fost una din principalele revendicari ale militantilor care au inceput , in 2011, revolta impotriva lui Hosni Mubarak. Dupa destituirea lui Morsi (vara lui 2013) starea de urgenta a fost iar decretata, in timp ce fortele de ordine ii reprimau in sange pe partizanii islamisti ai fostului presedinte iar bisericiile si proprietatile crestinilor erau atacate. De Florii, ISIS a ucis 27 de persoane si a ranit 78, in Tanta, la biserica Sfantul Gheorghe. In Alexandria, 17 persoane ucise si 48 ranite, la biserica Sfantul Marcu. In ambele orase, credinciosii au denuntat masuri de securitate tardive ale autoritatilor. Iar ISIS a anuntat noi atentate impotriva crestinilor. In plus, Papa Francisc va vizita Egiptul, la sfarsitul acestei luni. Poate ca in Saptamana Patimilor se impune o scurta radiografie a situatiei crestinilor din Orient. Care sunt inradacinati in Orientul Mijlociu inca de la inceputurile crestinismului, formand comunitati minoritare dar care sunt confruntate cu sangeroase conflicte din regiune.

Egipt

Coptii ordodocsi, tinta atentatelor ISIS de duminica, formeaza cea mai numeroasa comunitate crestina din Orientul Mijlociu. Si una din cele mai vechi. Coptii reprezinta 10% din populatia de peste 92 de milioane de egipteni, dar sunt slab reprezentati la nivel de autoritati sau politic. Reprezinta o comunitate frecvent tinta a violentelor care s-au agravat dupa aparitia gruparilor jihadiste precum Daesh.

Irak

Caldeenii reprezinta majoritatea crestinilor in Irak: peste un milion de persoane, din care 600.000 la Bagdad-inaintea caderii lui Saddan Hussein, in 2013. Comunitatea s-a redus la 350.000 de suflete, multi parasind Irakul in urma conflictelor din aceasta tara. Incepand cu 2014, crestinii din Mosul (al doilea mare oras al tarii) au fugit in masa in urma ofensivei ISIS. Cei ce n-au avut norocul sa plece au fost obligati de jihadisti sa se converteasca la Islam sau sa plateasca taxe ridicate. Sau sa moara. ISIS ii considera ”eterici” nu numai pe crestini, ci si pe musulmanii siiti.

Siria

In aceasta tara devastata de razboi, crestinii reprezinta intre 5 si 9% dintr-o populatie de peste 22  de milioane de locuitori. Crestinii s-au tinut la distanta de razboiul din Siria (soldat cu peste 320.000 de morti) da multi au ales sa intre in partidul lui Bashar al-Assad, in special de teama islamismului anumitor grupari rebele. Evident, au fost luati in catare de ISIS care a procedat la rapiri in masa si le-a distrus bisericile. Potrivit episcopului caldeean din Alep (nord) Antoine Audo, citat de Afp, doar 30.000 de crestini mai ramasesera (din 160.000) in acest oras transformat in abator de conflictele regimului cu fortele rebele. Majoritatea celor 1,5 milioane de crestinii din Siria au parasit tara.

Liban

Crestinii libanezi reprezinta a doua importanta comunitate crestina din Orientul Mijlociu, dupa copti. Liban este si singura tara din regiune care este condusa de un presedinte crestin (Michel Aoun, apartinand comunitatii crestine maronite), in timp ce toti sefii de stat din lumea araba sunt musulmani. Dupa independenta tarii (1943) sistemul garanteaza o paritate inedita in regiune intre musulmani si crestini. De-a lungul anilor, comunitatea crestina a devenit minoritara.

Iordania

Crestinii reprezinta 6% din populatia iordaniana evaluata la 9,5 milioane de locuitori. Crestinii ocupa posturi importante in societatea iordaniana si au dreptul la o reprezentare parlamentara.

Teritoriile palestiniene

In Cisiordania ocupata si in Ierusalim sunt 50.000 de crestini, in principal in Betleem si Ramala. Locul de nastere al lui Iisus, Betleem, majoritar crestin acum o jumatate de secol, este astazi majoritar musulman, dar crestinii au un rol central in sectoare economice importante. In Fasia Gaza, numarul lor este in constanta scadere, in special  dupa preluarea controlului de catre miscarea islamista palestiniana Hamas, in 2007.

author avatar
Tudor Borcea
338 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger