Restaurantele cu preparate cu specific turcesc nu mai au succesul de altadata in Romania, rezultatele financiare obtinute in 2016 fiind mai slabe decat in anii anteriori.
Dristor Kebap a inregistrat un profit in scadere cu 60%, in timp ce restaurantele Divan au ajuns la pierderi de peste 100.000 de euro, potrivit bilanturilor publicate pe Ministerul Finantelor. Compania Dristor Kebap a inregistrat o cifra de afaceri de 17,5 milioane de lei (3,8 milioane de euro), in crestere cu 20% fata de 2015, in timp ce profitul raportat s-a redus cu 60% de la 1,4 milioane de lei in 2015 la 585.923 de lei in 2016. Lantul de restaurante cu specific turcesc Divan a reusit sa ajunga la o cifra de afaceri de 9,4 milioane de lei (2 milioane de euro), aproape tripla fata de cea obtinuta in 2015. Insa compania a inregistrat pierderi de aproape 460.000 de lei (peste 100.000 de euro). Grupul de restaurante Divan Group, detinut de Andrei Iusut, a fost vandut unui fond de investitii turcesc la inceputul anului 2017, dupa opt ani de la lansare. Apetitul romanilor pentru preparatele traditionale, insa, a crescut anul trecut. Spre exemplu restaurantul “La Cocosatu’”, recunoscut pentru mititeii pe care ii prepara, a reusit anul trecut sa obtina o cifra de afaceri de peste 5,2 milioane de lei (1,1 milioane de euro), in crestere cu 26,5% fata de 2015, in timp ce profitul a crescut cu 80%, pana la 1,54 milioane de lei (342.000 de euro).