AcasăNewsA intrat in vigoare noul cod rutier. Vezi modificarile!

A intrat in vigoare noul cod rutier. Vezi modificarile!

(foto: gandul)

Noul Cod Rutier va intra in vigoare sambata, 19 ianuarie, si va ridica probleme majore atat scolilor de soferi cat si celor care vor sa obtina permis de conducere pentru profesionisti.

(foto: gandul)

Pentru cei care vor sa obtina permis de conducere profesionist perioada de valabilitate a acestuia va fi redusa de la  zece ani la cinci ani. Si limita de varsta pentru obtinerea carnetului de sofer pentru categoria C s-a modificat de la 18 ani la 21 de ani, iar pentru C+E de la 21 de ani la 23 de ani.

Cei care se aflau deja in curs de scolarizare dar nu indeplinesc noile conditii de varsta risca astfel sa-si piarda banii investiti. „Va fi o problema mare cu ei, nu stie nimeni ce si cum se va face”, a declarat un instructor de la o scoala de soferi.

Cei care au promovat proba teoretica pana la data de 19 ianuarie vor putea sustine si proba practica, in conformitate cu vechiul Cod Rutier. „Candidatii care, pana la data de 19 ianuarie 2013, au fost declarati „admis” la proba teoretica si nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor sustine proba practica in conditiile stabilite de legea in vigoare la data promovarii probei teoretice”, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii Sibiu.

De asemenea, mopedurile constituie o noua categorie de vehicule, iar candidatii la obtinerea permisului de conducere a acestora vor trebui, de sambata, sa sustina un test teoretic.

Incepand cu data de 19 ianuarie 2013, varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere va fi de 16 ani impliniti pentru categoriile AM, A1 si B1. Pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E si Tr candisatii trebuie sa aiba 18 ani impliniti. Cei cu 20 ani impliniti si o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor pot sa aplice pentru obtinerea permisului din categoria A2, iar cei cu cel putin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A. Daca aveti peste 21 de ani puteti aplica pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW. Si 24 de ani este varsta minima pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.

author avatar
Alina Costache
1.499 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger