AcasăNewsSalvati din foc, ucisi de bacteriile din spitale

Salvati din foc, ucisi de bacteriile din spitale

Stiti vorba aia: din spital iesi mai bolnav decat ai intrat. Iar cazul Colectiv este o dovada incontestabila si extrem de dureroasa ca, in unele situatii, spitalul te omoara. Pentru ca multi tineri care au scapat din focul mistuitor din clubul mortii au decedat din cauza infectiilor intraspitalicesti. La fel de dureros este si faptul ca de “bomba biologica” din spitalele romanesti stiu mai toti sefii acestui sistem ucigas. Stiau, stiu si nu fac nimic. Pentru ca si pana la cazul Colectiv s-a murit pe capete din cauza bacteriilor din spitale. Iar toata truda medicilor de a-i salva pe oameni este in zadar. Si ei sunt la fel de scarbiti si dezamagiti.

Mihai Alexandru Iancu a iesit pe picioarele sale din clubul Colectiv, insa a murit din cauza conditiilor improprii din spitale

Dupa ce un medic de la Spitalul de Arsi a declarat, sub anonimat, ca victimele incendiului de la Colectiv au murit cu zile, starea multora fiind complicata de infectiile intraspitalicesti, si alti doctori au inceput sa recunoasca existenta unei adevarate “bombe biologice” in spitale. Si daca acum totul e la un nivel timid al dezvaluirilor, nu ne ramane decat sa ne imaginam care e crunta realitate din fiecare unitate spitaliceasca atat din Bucuresti, dar mai ales din tara.

Infectii de mare amploare

Ranitii de la Colectiv, omorati cu zile

Potrivit doctorului Adrian Stanculea, seful sectiei Anestezie si Terapie Intensiva de la Spitalul de Arsi, trei dintre ranitii din clubul Colectiv care au murit au facut infectii nosocomiale de mai mare amploare. „Sunt trei pacienti decedati, fiecare medic curant a anuntat familia, nu era sa se ascunda infectia”, a precizat Stanculea. Medicul a adaugat ca ranitii in incendiul din Colectiv au fost tratati maximal la conditiile din Romania, au primit tot ce au avut nevoie, au fost tratati in conditiile pe care le-a avut fiecare spital din Capitala unde au fost internati. Intrebat daca la Terapie Intensiva exista o singura baie pentru pacienti, Stanculea a confirmat, dar a precizat ca aceasta este sterilizata, nu sunt spalati pacientii unii dupa altii, ci dupa ce se face sterilizarea. Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat, ieri, un interviu cu un medic de la Spitalul de Arsi, care nu isi dezvaluie insa identitatea, acesta sustinand ca tinerii raniti in clubul Colectiv „au murit intr-o bomba biologica, din cauza infectiilor intraspitalicesti”. „Multi dintre raniti au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arsi, majoritatea au murit cu infectie cu diversi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arsi, dar stiu de la colegi de la alte spitale ca situatia este asemanatoare. (…) La noi, cei care au scapat din foc au fost omoriti de bacteriile care infecteaza spitalele si nimeni dintre sefii sistemului sanitar n-a avut curajul sa spuna asta”, sustine medicul.

Condamnati la moarte

De altfel, si un parinte al unuia dintre tinerii decedati povesteste ca fiul sau a fost condamnat la moarte inca din primele zile. Eugen Iancu, tatal lui Mihai Alexandru Iancu, sustine ca ranitii ar fi trebuit trimisi imediat la spitale din strainatate, si nu tinuti ”in medii nesigure”, unde au fost tratati de ”medici de urgenta fara experienta in operatiunile cu arsi, cu arsi foarte grav si intoxicati”. “ Zile intregi am umblat nauc, neintelegand nimic din ce se intampla. Alexandru a fost scos de prieteni din Colectiv, a fost dus la salvari si predat unui medic. Vorbea, statea in picioare si era speriat de moarte, desi reusea sa faca cate o gluma. Aici se rupe filmul, pentru ca la spital nu ajunge cu SMURD-ul. A fost trimis cu o masina particulara. La spital, medicii au muncit ca niste eroi, am toata stima si respectul pentru eforturile lor, dar erau medici de urgenta fara experienta in operatiunile cu arsi, cu arsi foarte grav si intoxicati. Copiii astia care aveau arsuri pe diferite suprafete, dar foarte grave, trebuiau sa fie introdusi intr-un mediu absolut izolat si tratati de specialisti in arsuri sau, cel mai bine, trebuiau trimisi imediat acolo unde puteau fi tratati de specialisti si cu aparate performante. In schimb, ei fost tinuti in medii nesigure, tratati cu eforturi foarte mari din partea personalului extrem de sufletist, de implicat, dar fara experienta in domeniu”, afirma Eugen Iancu. “ Au fost condamnati la moarte din primele zile, atunci cand vedeam la televizor cum ministrul sanatatii si Arafat spuneau ca totul este sub control si ca ne descurcam. Nu v-ati descurcat domnilor, iar indecizia voastra a fost criminala”, mai spune Eugen Iancu. Fiul acestuia, Mihai Alexandru Iancu, in varsta de 25 de ani, a murit in 21 noiembrie, la Spitalul ”Sfantul Ioan” din Capitala, unde a fost dus in urma incendiului din Colectiv.

author avatar
Andrei Coman
571 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger