AcasăNewsS-a trezit UE?

S-a trezit UE?

Sprijin fara echivoc Marea Britanie, occidentalii i-au oferit, in premiera, un raspuns ferm lui Putin, in timp ce Kremlinul a denuntat un ”ordin pe unitate” venit de la Washington.

Intr-o  coordonare inedita prin amploarea sa, 16 tari din Eniunea Europeana dar si SUA si Canada au anuntat expulzarea a cel putin 116 diplomati rusi, urmare a scandalului Skripal. Rusia a amenintat cu raspunsuri in oglinda dar actiunea simultana a occidentalilor este un semnal pentru Kremlin: Putin a depasit linia rosie.

Sprijin fara echivoc pentru Marea Britanie Occidentalii i au oferit in premiera un raspuns ferm lui Putin in timp ce Kremlinul a denuntat un ordin pe unitate venit de la Washington

In ciuda tensiunilor si negocierilor pe tema Brexit, UE a demonstrat ca le poate depasi, sprijinind in corpore Londra, chiar daca nu toate tarile UE si NATO s-au raliat acestor expulzari masive, poate cele mai mari din istoria diplomatiei mondiale. La fel, in ciuda ambiguitatilor privind relatiile lui Trump cu Putin (pe care l-a felicitat cu ocazia realegerii la Kremlin), expulzarea diplomatilor rusi din SUA confirma solidaritatea occidentala in fata unui act calificat de Casa Alba drept ”un atac odios”: otravirea lui Skripal si a fiicei sale pe teritoriu britanic. Altfel spus, utilizarea pentru prima data dupa cel de-al doilea Razboi Mondial a armei chimice pe teritoriul european, Rusia fiind desemnata, prin eliminare, singurul responsabil. Reactia neta si ferma a occidentalilor se vrea un raspuns: Putin si-a impins pionii prea departe pe tabla UE. Mai ales ca, bun sahist, Putin a testat in repetate randuri capacitatea de reactie a Vestului: interventia din Ucraina, cea din Siria, anexarea Crimeii sau ingerintele in prezidentialele americane. Si pana acum, nu a primit raspunsuri clare.

Lavrov: au fost presiuni colosale de la Washington

”Cand li se cer diplomatilor sa paraseasca unele tari, noi stim precis ca este rezultatul presiunilor colosale, unui santaj colosal care constituie, din pacate, arma principala a Washington-ului pe scena internationala”, a declarat ieri seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. Evident, Moscova continua sa nege orice legatura cu otravirea lui Skripal, acuzandu-i pe aliatii Marii Britanii ca  urmeaza ”orbeste principiul unitatii euro-atlantice in detrimentul bunului simt, al normelor de dialog civilizat intre tari”. Observatorii apreciaza insa mentinerea unui dialog cu Rusia este indispensabil. Valabil si pentru Moscova, chiar daca a amenintat ca va riposta simetric. In orice caz, dupa recenta sa realegere triumfala in fruntea Rusiei, Vladimir Putin se afla acum mai izolat ca niciodata pe scena internationala.

Ambasada rusa la Bucuresti: O nebunie colectiva

Romania s-a raliat masurilor occidentale si a declarat ca va expulza la randul ei un diplomat rus. Un scurt comunicat postat pe site-ul ambasadei Rusiei la Bucuresti arata: ”In legatura cu numeroasele intrebari ale presei romanesti adresate Ambasadei informam: La Ambasada Rusiei la Bucuresti cred, ca este foarte probabil ca decizia luata este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales, ca nu exista alta explicatie plauzibila”.

Londra: N-am terminat cu Moscova

Premierul britanic, Theresa May, a anuntat ieri ca noi masuri vor fi luate impotriva Rusiei in dosarul Skripal. ”Ieri (luni) a fost un moment important in raspunsul nostru fata de aceasta agresiune dar raman multe altele de facut in timp ce colaboram cu partenerii nostri internationali cu privire la un raspuns pe termen lung la problema pe care o pune Rusia”, a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic. Tarile care au expulzat diplomati nu au actionat contra Rusiei doar din solidaritate cu Marea Britanie ci si pentru ca au recunoscut amenintarea (Rusiei) a adaugat Theresa May.

author avatar
Tudor Borcea
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger