AcasăNewsS-a descoperit mormantul Mona Lisei

S-a descoperit mormantul Mona Lisei

Mormantul Giocondei a fost descoperitProfesorul Silvano Vinceti explica modul in care decurg sapaturile la mormantul Mona Lisei

O echipa de arheologi crede ca a descoperit mormantul celei care a pozat pentru celebrul tablou Mona Lisa al lui Leonardo da Vinci. Mormanul a fost descoperit dupa doua saptamani de cautari la o manastire parasita. Expertii au folosit radaruri cu penetrare prin pamant, precum si harti si documente vechi.

Mormantul Giocondei a fost descoperit
Profesorul Silvano Vinceti explica modul in care decurg sapaturile la mormantul Mona Lisei

Profesorul Silvano Vinceti a condus cautarile ramasitelor pamantesti ale Lisei Gherardini Del Giocondo, despre care se crede cu tarie ca ar fi misterioasa femeie care, in urma cu 500 de ani, ar fi pozat cu zambetul sau inefabil pentru Leonardo da Vinci, scrie The Telegraph.

Mormantul a fost descoperit in subsolul Manastirii Sf. Ursula din Florenta, dupa ce a fost indepartat un strat de circa 35 de centimetri de beton contemporan si un altul de 90 de centimetri de caramizi.

Profesorul Vinceti a declarat: „Eram aproximativ in locul unde se gasea altarul si am gasit nu unul, ci doua morminte. Unul este mai vechi decat celalalt si credem ca acesta este al Lisei Gherardini. Mai avem mult de lucru, probabil alte cateva zile, pana sa ajungem la mormant si sa descoperim osemintele. Pana acum am gasit cateva bucati de ceramica splendide si oase, dar adevarata descoperire ramane de facut – cand vom ajunge la cripta si o vom deschide pentru a vedea daca mai exista ramasite.”

La sapaturi este prezenta si printesa Natalia Gucciardini Strozzi, urmasa a Gherardinilor. Initial, ea s-a opus sapaturilor, declarand ca stramoasa ei „ar trebui lasata sa se odihneasca”, dar acum ea ofer tot sprijinul profesorului Vinceti dupa ce a avut o intalnire cu acesta. „La inceput, gandul sapaturilor m-a oripilat, dar acum sunt fascinata, este extrem de interesant cand ma gandesc ca acesta este locul de veci al unuia intre stramosii mei”, a declarat printesa.

Lisa Gherardini, care a murit in 1542, a fost sotia unui bogat negutator de matasuri, pe nume Francesco del Giocondo. De aceea, Mona Lisa este cunoscuta si ca Gioconda.

Profesorul Vinceti este considerat detectivul numarul 1 in arta
Profesorul Silvano Vinceti in interiorul mormantului lui Caravaggio

Scopul sapaturilor echipei lui Silvano Vinceti este descoperirea ramasitelor Mona Lisei, compararea ADN-ului cu cel a doi dintre copiii sai ingropati in biserica Santissima Annunziata din Florenta si apoi reconstruirea fetei sale pentru a vedea in ce masura seamana cu portretul facut de Leonardo da Vinci.

Silvano Vinceti este considerat detectivul numarul 1 din arta, dupa ce a descoperit si osemintele lui Caravaggio.

author avatar
Matei Brancoveanu
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger