AcasăNewsS-a deschis „sezonul” la gazoductul Nabucco, in detrimentul rusilor

S-a deschis „sezonul” la gazoductul Nabucco, in detrimentul rusilor

Uite ce pierd rusii, daca gazoductul Nabucco va fi construit

Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anuntat ieri lansarea procedurii „Open Season”, pentru rezervarea capacitatii gazoductului Nabucco.

Rusii sunt „atacati” astfel din plin in strategia gazelor, care i-a impus in fata tarilor dependente de gazul rusesc.

Uite ce pierd rusii, daca gazoductul Nabucco va fi construit

Rusii se lupta pe doua fronturi

Ca sa-si mentina suprematia in domeniul energetic si sa se impuna amenintand cu „inchiderea supapei”, Rusia s-a pozitionat de partea regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, care i-a promis intaietate la exploatarea gazelor din Mediterana.  Aceleasi gaze care ar fi permis Europei sa scape de dependenta de gazul rusesc. In „maneca”, Europa are si gazoductul Nabucco, care ocoleste Rusia. In 2012, revista Forbes prevedea „colapsul proiectului Nabucco” in favoarea proiectelor energetice rusesti. Insa anuntul de ieri vrea sa demonstreze ca totul e in grafic. Prima faza a procedurii „Open Season” ofera potentialilor transportatori posibilitatea de a-si exprima interesul in rezervarea capacitatii conductei, ulterior putand depune oferte pentru rezervare de capacitate. Documentele „Open Season” stabilesc  termenii si conditiile propuse de transportator pentru serviciile asigurate de gazoductul Nabucco.

500 de milioane de clienti

Proiectul Nabucco reprezinta cea mai scurta ruta de acces a gazelor naturale de la exploatarile din Azerbaidjan catre Europa de Sud-Est, care faciliteaza acces direct intregii piete din regiunea Balcanilor, cat si consumatorilor din Italia si Grecia. Conducta va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de redistribuire (HUB) de la Baumbarten, Austria. Via Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot alimenta peste 500 de milioane de clienti din Europa.

author avatar
Adina Mutar
522 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger