AcasăNewsRusii si tatarii s-au incaierat pentru independenta Crimeii

Rusii si tatarii s-au incaierat pentru independenta Crimeii

Blindatele rusesti au defilat pe strazile din Sevastopol

Dupa ce Parlamentul din Simferopol a arborat steagul Rusiei, tatarii s-au mobilizat impotriva prorusilor, sub sloganul „Glorie Ucrainei”!

Blindatele rusesti au defilat pe strazile din Sevastopol

La Simferopol, mii de oameni au participat, concomitent, la doua marsuri, unul Pro-Kiev, al tatarilor si ucrainenilor, si altul pro-Moscova, o persoana fiind zdrobita intre cele doua grupuri ce se inghesuiau, gata de incaierare.

Tatarii se opun „sa alunece” spre Moscova

Doar un cordon de politisti despartea cele doua grupuri. De la Kiev, interimarii anuntau ca sunt gata de a relua relatiile cu Rusia, asteptand, pana una-alta, o delegatie a FMI. In Parlamentul din Simferopol urmeaza sa se dicute statutul Crimeii, „strada” cerand declararea independentei. Afara, prorusii strigau, ce altceva?!, decat:„Rusia, Rusia” si „Berkut!” (forta antirevolta responsabila de reprimarea violenta a protestatarilor din Kiev, desfiintata de noile autoritati). Tatarii, in frunte cu liderul lor, Refat Ciubarov, strigau „Glorie Ucrainei!” Liderii celor doua „factiuni” au cazut de comun acord sa formeze unitati de aparare din activisti civili, ca sa nu se ajunga la violente. Etnicii ucraineni si tatarii au format o alianta care se opune oricari „alunecari” a Crimeii catre Moscova.

Exercitiu militar al Rusiei la granita

Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, miercuri, un exercitiu militar pentru a mentine trupele de la bazele din centrul si vestul Rusiei, apropiate de granita cu Ucraina, in stare de interventie. La Sevastopol, blindatele rusesti defilau pe strazi. La Kiev, Parlamentul a amanat pentru joi numirea unui Guvern. Numele cel mai frecvent invocate pentru postul de premier sunt ale bancherului Arseni Iateniuk, al oligarhului fostei opozitii, Petro Porosenko, si al fostului premier, Iulia Timosenko. Aceasta a anuntat deja ca nu candideaza pentru post. Campania electorala a inceput marti, iar inscrierile au loc pana la 30 martie.

author avatar
Adina Mutar
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger