AcasăNewsRusii au pus bocancul in Egipt, dupa 35 de ani

Rusii au pus bocancul in Egipt, dupa 35 de ani

Egiptenii vor rachetele SS-25 ICBM, abia testate

Comandantul serviciul secret al Armatei ruse (GRU), generalul Viaceslav Kondrasov, se afla la Cairo, pentru a incerca sa umple „golul” lasat de SUA, dupa ce s-a stricat alianta cu Egiptul.

Kondrasov s-a dus cu tolba plina de contracte privind armamentul, ca sa fie mai usor sa se faca inteles, dupa 35 de ani de absenta a Rusiei din „peisajul” egiptean.

Lista de cumparaturi

Egiptenii vor rachetele SS-25 ICBM, abia testate

Este prima tranzactie majora a Egiptului cu Moscova, iar lista este foarte consistenta. Ca sa inlocuiasca SUA din acest domeniu, Rusia trebuie sa raspunda solicitarii de armament de ultima generatie. In varful listei se afla rachetele intercontinentale cu raza medie de actiune, care acopera cea mai mare parte a Orientului Mijlociu si Iranul. Generalii egipteni au conditionat alianta militara dintre cele doua tari de furnizarea armamentului, dintre care cel mai sensibil punct il constituie noile rachete cu raza de 2000 de kilometri, SS-25 ICBM, pe care rusii le-au testat luna aceasta.

Rusia vrea sa „elimine” si Arabia Saudita si Emiratele

Cererea egiptenilor nu este chiar simpla, Rusia avand un acord mutual cu SUA ca va opri productia de rachete balistice cu raza medie de actiune. Kondrasov a luat-o mai incet. Intai, a oferit egiptenilor o linie de credit pe termen lung, in conditii avantajoase, ca sa aiba cu ce plati armele, fara sa fie nevoie de imprumuturi de la Arabia Saudita si Emiratele Arabe. Astfel, Rusia s-ar intoarce in Egipt in forta, dupa ce, in 1972, Anwar Sadat i-a inlaturat pe consilierii rusi si nu a mai avut niciun acord militar cu Rusia. Secretarul american de Stat, John Kerry, si-a anuntat si el o vizita la Cairo. Dar, ce poate ramane de discutat dupa vizita GRU?

author avatar
Adina Mutar
386 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger