AcasăNewsRusii afirma ca au descoperit documente care demonstreaza traficul de petrol intre...

Rusii afirma ca au descoperit documente care demonstreaza traficul de petrol intre ISIS si Turcia

Documentele obtinute ar putea fi noi probe ale strategiei dubioase a lui Erdogan in Siria

O echipa Russia Today Documentary care filma in nordul Siriei informeaza ca a gasit ”documente ale Daesh” abandonate de teroristii aflati in deruta, si ”descoperite de kurzi”, care dau o imagine de ansamblu ”impresionantului trafic de petrol al jihadistilor cu Turcia.

Documentele obtinute ar putea fi noi probe ale strategiei dubioase a lui Erdogan in Siria

Dupa declansarea conflictului in Siria, Daesh a devenit un actor major in Irak, apoi in Siria, in mod special. Decapitari filmate, executii in masa, sclavagism, legaturi cu atacurile din Paris si din Bruxelles sunt  tot atatea elemente asociate cu gruparea terorista. A conduce de-o maniera eficienta o organizatie cu asemenea capacitati ar fi fost imposibil fara o sustinere logistica si financiara din exterior, arata RT. ”Turcia, care s-a angajat activ in razboiul din Siria, a negat in mai multe randuri ca a ajutat Daesh. Chiar daca Ankara insista cu privire la faptul ca gruparea jihadista reprezinta un inamic declarat, faptele observate pe teren livreaza o poveste cu totul diferita”, arata RT. Jurnalistii rusi spun ca au discutat cu mai multi martori implicati in activitatile comerciale ale Daesh si au acces la documente ale gruparii teroriste care furnizeaza un tablou de ansamblu cu privire la cum si de unde militanti straini intra in Siria pentru a se alatura ISIS.

Facturi detaliate ale traficului

Echipa RT Documentary a realizat cea mai mare parte a documentarului in orasul Al-Chaddadeh, situat in sudul provinciei siriene Hassake, controlata partial de ISIS pana acum. Urmare a eliberarii orasului, care are o populatia de 10.000 de persoane, RT a filmat soldati kurzi care inspectau fostele adaposturi ale Deash si studiau o serie de documente abandonate de jihadisti. Unele din acestea s-au dovedit a fi ”facturi detaliate, pastrate de Daesh pentru a evalua veniturile zilnice din campurile lor petrolifere si din rafinariile pe care le controleaza, dar si cantitatile extrase”,  arata RT. Toate documentele aveau ”antetul” ISIS. Aceste documente arata ca ”Daesh tinea de-o maniera profesionista conturile comertului cu petrol”, potrivit autorului documentarului, care , din ratiuni de securitate, s-a exprimat sub anonimat. Fiecare factura cuprinde numele soferului, tipul de vehicul, tonajul camioanelor, pretul convenit si numarul acesteia. Una din facturi, datand din 11 ianuarie 2016, indica spre exemplu ca Daesh a extras 1.925 de barili de petrol din campul petrolier din Kabiba si le-a vandut cu 38.342 dolari.

Petrolul, catre Turcia, jihadistii, din Turcia

RT i-a interogat pe locuitorii fortati sa munceasca in industria petroliera a Daesh, la o rafinarie controlata de jihadisti, unde petrolul extras era vandut. Acestia au atestat ca ”petrolul era livrat unei rafinarii, unde era convertit in benzina, gaz si alte produse petroliere. Apoi, produsele rafinate erau vandute”, a spus autorul documentarului, adougand ca ”intermediari din Raqqa si Alep veneau pentru a recupera petrolul mentionand de mai multe ori Turcia”. O alta informatie cu privire la legaturile dintre Daesh si Turcia a fost furnizata de un militant turc, fost recrut Daesh, capturat de kurzi. Acesta a indicat, in fata unei camere, ca gruparea terorista vindea in realitate petrol Turciei. ”Fara sa-i fi pusa direct intrebarea, acesta a recunoscut ca motivul pentru care a fost atat de usor pentru el sa treaca granita cu Turcia si sa se alature Daesh a fost faptul ca Turcia a profitat . Cand a fost intrebat, el a spus ca Turcia avea un profit din aceasta situatie, cum ar fi petrolul, spre exemplu”. RT a avut ocazia sa vorbeasca si cu un soldat kurd care a aratat o colectie de pasapoarte preluate de la cadavrele luptatorilor Daesh, veniti din tari ca Bahrein, Libia, Kazahstan, Rusia, Tunisia si Turcia. Majoritatea acestor combatanti straini trecusera prin Turcia, toate pasapoartele filmate aveau stampile emise la punctele de control ale frontierelor turcesti. Un combatant Daesh, intervievat de RT, a dezvaluit ca nu exista paza de frontiera care monitoriza zona in timpul traversarii sale a frontierei turco-siriene.

Propaganda islamista tiparita la Istanbul

Sustinerea logistica a Turciei pentru combatantii ”extremisti” care incearca sa rastoarne guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad a fost raportata pe larg dar putine lucruri au fost spuse despre sustinerea ideologica venita de pe teritoriul turcesc, mai arata RT. Printre documentele descoperite la un spital controlat de catre Daesh, echipa RT a gasit o brosura de propaganda islamica tiparita in araba si intitulata ”Cum poti duce o lupta perfecta contra regimului lui Assad”, unde se descriu diferite modalitati de combatere a guvernului sirian. Curios, brosura a fost tiparita in Turcia, coperta afisand adresa postala si numarul de telefon al imprimeriei situate in Istanbul, insotite de contacte Facebook. ”Mai multe persoane au vorbit de legaturi cu Turcia. Turcia este un vecin direct al Daesh. Daca ar fi fost dispusa sa inchida aceasta legatura dintre ea si Daesh, organizatia terorista nu putea exista”, a precizat autorul documentarului, adaugand ca ”daca Daesh ar inceta sa fie aprovizionat cu arme, cu noi recruti si ajutoare de pe teritorul turcesc, ar pierde un sponsor greu”. Turcia are profit de pe urma Statului Islamic pentru ca gruparea terorista ii furnizeaza petrol la pret bun si lupta impotriva celor doi dusmani ai sau: guvernul sirian si populatia kurda.

author avatar
Tudor Borcea
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger