AcasăNewsRusia, vioara a doua in „Noul Orient Mijlociu”

Rusia, vioara a doua in „Noul Orient Mijlociu”

In mai, Fidan (intre Erdogan si Kerry) statea la masa cu Obama, la Casa Alba

In Orientul Mijlociu se desfasoara un razboi. Unul parsiv, fara arme, doar cu vorbe. Tradari, negocieri secrete, desfacerea unor aliante si intocmirea altora. Totul pentru „Noul Orient Mijlociu”.

Rusia parea ca nu mai are frane in zona, dupa ce l-a luat in brate in Bashar al-Assad, cu tot cu gazele din Mediterana, si a impus Iranul la masa negocierilor celor puternici. SUA au tacut si au facut.

In mai, Fidan (intre Erdogan si Kerry) statea la masa cu Obama, la Casa Alba

„Schimbari caleidoscopice”

Principalii jucatori regionali, Turcia, Israel, Iran, Arabia Saudita, Egipt, cauta tot felul de aliante profitabile, numite „schimbari caleidoscopice”, cu jucatorii mondiali, SUA si Rusia. Cand toata lumea spunea ca Rusia a incalecat SUA si a eliminat Israelul, ca putere regionala, Israelul si-a anuntat alianta cu puterile arabe. Dupa Geneva, SUA s-au apropiat atat de mult de Iran, incat au impins Rusia pe locul doi. Trei oameni intermediaza toate aceste schimbari dramatice de aliante: Hakan Fidan, seful spionajului turcesc, numit si „Fata Noului Orient Mijlociu”, printul Bandar bin Sultan, seful spionajului saudit si generalul Qassem Soleimani, seful spionajului iranian. Se observa ca lipseste seful Mossadului, Tomer Pardo.

Lovitura sub centura pentru Turcia

Fidan este de departe cel mai „codos”, urmarind ca Turcia sa fie principala putere in Noul Orientul Mijlociu. Ieri, The Washington Post a publicat o uimitoare poveste de spionaj cu bataie lunga. Fidan ar fi dat omologului sau iranian o intreaga retea de spioni care lucrau pentru Israel, la sfarsitul anului trecut. Cu stiinta contraspionajului turc, spionii iranieni se intalneau cu sefii lor israelieni in Turcia! Iar Turcia nu mai prezinta incredere, trebuie eliminata din joc. Ramane SUA in avantaj.

author avatar
Adina Mutar
339 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger